Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Uukuniemen sankarihaudat ja muistomerkkiUukuniemen sankarihautausmaa

Uukuniemen suuren ja komean kirkon vieressä, kirkkotarhan sisällä, on 1500 neliömetriä käsittävä sankarihautausmaa-alue. Sinne on haudattu Uukuniemen pitäjän 206 talvi- ja jatkosodan sankarivainajaa. Runsaan kuudentuhannen asukkaan pitäjän väestöstä veivät mainitut sodat ennenaikaiseen hautaan siis runsaat kolme prosenttia eli reilusti enemmän kuin maassamme keskimäärin. Sankarihautausmaan muistomerkki on puhuttelevan yksinkertainen risti, joka seisoo graniittijalustalla. Jalustasta löytyvät sanat "Rauha teille". Muistomerkin on valmistanut Lauritsalan kiviveistämö. Sen kustannukset olivat 1 500 000 markkaa. Varat sankaripatsaaseen kokosivat seurakunnan lisäksi manttaalikunta, Uukuniemen kunta ja Uukuniemen entinen sähköyhtiö.

Taustalla talvi- ja jatkosodan, edessä
vapaussodan sankarivainajien muistomerkki

Lyhensin oheen artikkelin sankaripatsaan paljastusjuhlista (Etelä-Saimaa 13.9.1950);

Sankaripatsaan paljastusjuhlat pidettiin syyskuun 10. p
äivä 1950. Silloin Uukuniemen suuri kirkko oli ääriään myöten täynnä juhlakansaa. Paikkakuntalaisten lisäksi kirkkoon oli saapunut runsaasti myös entisiä uukuniemeläisiä, naapurikuntiin, Pohjanmaalle ja Uudellemaalle evakoiksi siirtyneitä. Juhlat alkoivat kirkossa jumalanpalveluksella. Varsinainen paljastusjuhlakin oli siirrettävä kirkkoon runsaan sateen takia. Sankaripatsaan luovutti seurakunnalle sankaripatsastoimikunnan puolesta maanviljelijä Aimo Siitonen. Seurakunnan puolesta patsaan otti vastaan kirkkoherra Ilmari Saukkonen ja juhlapuheen piti opettaja Toivo Heikkinen. Musiikki- ja runoesitysten jälkeen tilaisuus päättyi seppelten laskuun. Tilaisuuden jälkeen oli seurakunnan järjestämä kahvitarjoilu sekä yleisölle että kutsuvieraille. Lopuksi kirkossa järjestettiin vielä yhteinen hartaushetki.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti