Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

maanantai 24. heinäkuuta 2017

Lakkautettujen kyläkoulujen kierros. Ruokolahden Ilmajärvi


Ilmajärven entinen kansakoulu pilkottaa puuston välistä Pohjalankilantielle

Tässä tarinaa heinäkuisen pyöräilyretken tienvarsiosumasta. Lakkautetut kyläkouluthan ovat olleet sydäntäni lähellä :)

Ruokolahden Ilmajärven koulupiiri perustettiin vuonna 1939. Siihen kuuluivat Ilmajärven lisäksi Kalholammen ja Vertalansalmen kylät. Kansakoulun rakentaminen aloitettiin jo perustamisvuonna, mutta alkanut talvisota keskeytti työt. Koulutyö aloitettiin Pietari Juutin talossa ja sitä jatkettiin myös Tellan perheen Alatupa-nimisellä tilalla. Koulurakennus Pohjalankilantien varteen valmistui poikkeusolojen vuoksi vasta vuonna 1945. Ensimmäisen lukuvuonna koulussa oli oppilaita 38. Koulu oli yksiopettajainen, ja opetustehtävästä vastasi pitkään eli vuodesta 1944 aina koulun lakkauttamiseen saakka, Helvi Niskanen. Käsityönopettajana toimi lähes koko ajan Taisto Kemppinen.

Kuva: Lainajyvästöstä euroaikaan. Ruokolahden kylät ja koulupiirit. 2009.
Oppilasmäärä oli pitkään kolmenkymmenen paikkeilla, kunnes 1960-luvulla oppilaat loppuivat lähes tyystin. Koulun lakkauttaminen oli edessä vuonna 1966. Ruokolahden kunta myi koulurakennuksen Ruokolahden Sotaveteraanien Kuntoutussäätiölle, joka perusti kouluun yksinäisten veteraanien veljeskodin. Nyt koulu näyttää olevan yksityisomistuksessa. Olisiko jollakin tietoa siitä, milloin toiminta veljeskotina päättyi, ja koulurakennus siirtyi yksityiskäyttöön?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti