Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

sunnuntai 6. elokuuta 2017

Mooses Putro ja Toivo Kuulan Häämarssi


Säveltäjä Toivo Kuulaa ja säveltäjä, kulttuurivaikuttaja Mooses Putroa yhdisti kesäisten Saimaan rantojen ohella tämä tarina:
Yksi tunnetuimpia suomalaisissa häätilaisuuksissa käytettyjä häämarsseja on säveltäjä Toivo Kuulan Häämarssi. Toivo Kuula sävelsi häämarssin tulevan vaimonsa Alma Silventoisen sisaren Emmin ja Yrjö Putkisen häihin keväällä 1908. Toivo Kuulan tuleva appi oli varakas pietarilainen hopeaseppä Pekka Silventoinen. Hän rakennutti perheelleen Lappeen Skinnarilanniemeen kesäasunnon, joka tunnettiin nimellä Skinnarilan hovi. Häämarssi esitettiin ensimmäisen kerran – ei suinkaan Suomessa - vaan vihkitilaisuudessa Pietarin Pyhän Marian kirkossa 6.5.1908. Sitä ei soittanut säveltäjä vaan seurakunnan kanttori Mooses Putro. 

Alma Silventoinen kirjoitti päiväkirjassaan Kuulan Häämarssista seuraavasti:

Olet säveltänyt häämarssin Emmin häihin. Se on äärettömän originelli ja kaunis. Itkin sitä ensi kerran kuullessani.

Vihkimisen jälkeen hääjuhlaa vietettiin Terehovin palatsin peilisalissa ja talvipuutarhassa. Toivo Kuula soitti myöhemmin hääjuhlassa itse flyygelillä häämarssinsa hyvän yön toivotuksena ”hiljaa ja tunteikkaasti” hääparin poistuessa hääjuhlasta.

Aiheesta lisää mm. täällä.

Alla esimerkki Mooses Putron oman luomistyön tuloksesta:


Inkerin Joulu 1911

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti