Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

perjantai 18. syyskuuta 2015

Vuoden 1918 muistomerkki Savitaipaleella


Savitaipale 1918-muistomerkki Kirkonmäen kupeessa

Polkupyöräretkeni 30.8.2015 kohteena oli jälleen Savitaipale, jonka keskustaajamasta löytyi lisää kuvattavaa.  Kirkonmäen kupeessa, Keskustien ja Peltoinlahdentien välisen jalankulkureitin varrella seisoo marraskuussa viime vuonna pystytetty muistomerkki. Patsas on pystytetty vuoden 1918 vapaussodan / kansalaissodan yhteisen sovinnon tunnukseksi 11.10.2014. Muistomerkissä lukee teksti:

Savitaipale 1918

Soikoot
sanat sovinnon
tiellä taiston tauonneen.

Muistomerkin pystyttäneiden järjestöjen ja tahojen nimet löytyvät
graniittipaaden jalustasta.
Muistomerkki on Savitaipaleen graniittia, tehty samasta graniitista kuin Savitaiapaleen nykyinen kirkko.  Patsaan on valmistanut Sorvikivi Oy. Graniittipaasi on 3,35 metriä korkea ja painaa lähes 7000 kiloa.  Muistomerkin tarkoituksena on muistuttaa Savitaipaleella sekä vuoden 1918 traagista tapahtumista että myöhemmin löytyneestä yhteisestä sovinnosta.

Hankkeen organisoi Lappeenrannassa toimiva Vapaussodan ja itsenäisyyden perinneyhdistys, mutta patsas toteutettiin kuitenkin paikallisin voimin.  Toimikunta suunnitteli Savitaipaleella toimivan Sorvikivi Oy:n toimitusjohtajan Eero Vainikan kanssa muistomerkin, jossa yhteen liitetyt kädet ovat sovinnon merkkinä. Edellä mainitun Vapaussodan ja itsenäisyyden perinneyhdistyksen lisäksi mukana hankkeessa olivat Savitaipaleen kunta ja seurakunta, Maanpuolustuksen kannatussäätiö, Vapaussodan Perinneliitto, Kymen läänin Maanpuolustusyhdistys ja Sorvikivi Oy. Kuten edellä olevista hankkeen tukijoiden listasta näkyy, taustalla olivat lähinnä valkoista perintöä vaalivat yhdistykset. Niinpä jäinkin patsaan äärellä seisoessani miettimään, miksi vasemmistolaistaustaisten säätiöiden ja yhdistysten nimet puuttuvat listasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti