Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

lauantai 7. tammikuuta 2017

Kolhoosiin, kolhoosiin!
Virolainen kolhoosijuliste. Vilja heilimöi, aurinko paistaa ja katseissa siintää valoisa tulevaisuus.
Kolhoosien perustaminen Suomeen myös demarien haaveissa!!!

Kun suuri ja mahtava Neuvostoliitto oli onnistunut syksyllä 1944 pakottamaan Suomen erillisrauhaan ja maamme poliittisen johdon päällystakkina oli valvontakomissio, myös sisäpolitiikassa alkoi tapahtua. Kommunistit ja heidän apujärjestönsä SKDL saivat merkittävän vaalivoiton ja sosialidemokraattisen puolueen sisällä vahvistui äärivasemmiston kannatus. Niinpä osa sosialidemokraateista ajoi kolhoosien perustamista Suomeen. Vuoden 1945 valtiopäivillä teki 20 sosialistien edustajaa Heikki Simosen johdolla tästä eduskunnassa aloitteen. Kyseiset kansanedustajat olivat:
Heikki Simonen, Yrjö Kilpeläinen, Walter Kuusela, Elli Nurminen, Alpo Lumme, Väinö Kivisalo, Otto Muikku, Edvard Pesonen, A. K. Paasivuori, Yrjö Kallinen, P. A. Karjalainen, Juho Karvonen, H. S. Pesonen, J. F. Tolonen, Kauko Andersson, T. Bryggari, Urho Kulovaara, Samuli Tervo, Sylvi Kyllikki Kilpi ja K. Hakala.

Koska hanke ei toteutunut, tekivät saman puolueen edustajat uuden aloitteen vuonna 1946. Nyt perusteluissa todettiin, että suurtiloja olisi otettava kokonaisena valtiolle viljeltäväksi samalla tapaa kuin kollektiivitaloudet Neuvostoliitossa, jossa saadut kokemukset tiettävästi ovat myönteisiä. Tämä aloite sai jo 32 demariedustajan tuen. Sen ensimmäinen allekirjoittaja oli Eino Raunio. Muut nimensä sen alle kirjailleet olivat:
Valfrid Eskola, P. A. Karjalainen, Otto Muikku, Valto K
äkelä, Jere Juutilainen, J. F. Tolonen, Kaisa Hiilelä, Uuno Raatikainen, Aino Malkamäki, Alpo Lumme, Jussi Raatikainen, Samuli Tervo, Yrjö Kallinen, Väinö Kivisalo, Urho Kulovaara, Kalle Jokinen, Aino Lehtokoski, Penna Tervo, T. Bryggari, Sylvi Kyllikki Kilpi, Juho Kuittinen, Varma Kosto Turunen, H. S. Pesonen, Juho Karvonen, K. Hakala, Martta Salmela-Järvinen, Juho Pyy, Väinö Leskinen, Edvard Pesonen, Yrjö Kilpeläinen ja A. K. Paasivuori.

Minulle yllätysnimi listassa oli Väinö Leskinen, jota olin pitänyt oikeistodemarina. Silloisista eteläkarjalaisista demariedustajista ovat aloitteen näköjään allekirjoittaneet Valto Käkelä, Jere Juutilainen ja Juho Kuittinen. SKDL:n kansanedustajien tuki kolhoosien perustamiselle oli itsestään selvää. Asiassa ei päästy lopulta aloitteita pidemmälle huolimatta laajasta parlamentaarisesta tuesta. Oliko se on vai ei, sitä voi mietiskellä vaikka ajellessaan Venäjällä entisten kolhoosien raunioituvien kolhoosirakennusten ohi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti