Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

maanantai 29. toukokuuta 2017

Salpalinjan panssariansa

Miehikkälän panssariansa. Edessä näkyvän rinneleikkauksen päälle oli asetettu kiilamaisia kiviä päällekkäin,
jotka olisivat sortuneet panssarivaunun alta. Näin vaunu olisi suistunut alas kallioleikkauksen päältä.
Havaintopiirros vastarinneleikkauksesta

Miehikkälän Salpalinja-museon pohjoispuolella on Salpapolun varrella näkyvissä hyökkäävien panssarivaunijen tuhoamiseksi rakennettu ansarakennelma. Kyseessä on vastarinneleikkaus, jota tehostettiin asettamalla leikkauksen yläpuoliselle kalliolle kiilamaisia kiviä päällekkäin. Kallion päällä olleet panssariestekivet oli sijoitettu siten, että ne ohjasivat pannssarivaunun vastarinneleikkauksen reunalle. Tuolloin rinneleikkaukkaukseen päällekkäin asetetut kivet olisivat sortuneet ja panssarivaunu suistunut alas.

Panssarivaunu olisi tällöin todennäköisesti vaurioitunut. Se olisi tämän jälkeen myös ollut helppo tuhota panssarintorjunta-aseilla. Tällaiset panssariansat olivat kuitenkin varsin harvinaisia Salpalinjalla. Sen sijaan pelkkää vastarinneleikkausta käytettiin Salpalinjalla yleisesti niissä paikoissa, missä maasto oli sen rakentamiselle/louhimiselle suotuisa.
Panssariansa sivulta kuvattuna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti