Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

lauantai 6. elokuuta 2016

Lautapojan muistelmat, osa 1: "Saat tiilen päähäsi!"


Lukiessani professori Tauno Tiusasen tätä blogimerkintää tuli mieleeni tapahtuma teinivuosiltani Kekkosslovakian "kultaisilta" vuosilta. Olin rakennuksella töissä ns. lautapoikana. Yksi työkavereistani oli kansakoulunopettaja,savolaenen viäräleuka, joka jostakin syystä, olisiko juopottelun tms takia, ei ollut ammattiaan vastaavassa työssä vaan samanlaisissa hanttihommissa kuin minäkin. Hänestä huokui heti ensimmäisessä keskustelussamme se, että mies oli lukenut muutakin kuin taistolaisten Tiedonantajaa. Melko pian ystävystyin hänen kanssaan ja istuimme usein kahvi- ja ruokatunneilla kahdestaan naureskellen kommunistiuskonnon edustajien mielipiteille. Joskus se johti myös sanailuun, jossa nämä kiihkokommunistit, joita oli suuri osa työmaan työntekijöistä, jäivät alakynteen. Erään tällaisen sanailun jälkeen tuli eräs muurari luokseni ja totesi ykskantaan: "Poika, pidät turpasi kiinni. Jos tuo kettuilu ei lopu, saat tiilen päähäsi." Ja hän oli uhkauksessaan aivan tosissaan. Niinpä pidin suuni kiinni ja vaihdoin mahdollisimman pian työpaikkaa.

Ps. Historianopettajani  oli hyvin oikeistolainen. Lieneekö siis aivopessyt minutkin, kun en oikein tykännyt kommunistien jorinoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti