Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

perjantai 5. elokuuta 2016

Lauritsalan satakieli




Sen vain sanon, että niin kauan, että niin kauan kuin minulla on henkeä, aion jatkuvasti laulaa ja aina vain laulaa”. (Erkki Junkkarinen 17.3.1950).

Etelä-Saimaa 17.3.1950
Erkki Aukusti Junkkarinen syntyi Suonenjoen kirkonkylässä 22.4.1929. Hän muutti perheensä mukana vuonna 1941 Lauritsalaan, jossa hänestä tuli isänsä kuoltua perheen elättäjä. Oheisessa Etelä-Saimaan haastattelussa hän muistelee vanhempiensa kertoneen laulu-uran alkaneen noin kahden ja puolen vuoden ikäisenä. Julkisesti Erkki Junkkarinen esiintyi ensimmäisen kerran kymmenvuotiaana. Hän oli saanut syntymälahjana musikaalisuuden, ja niinpä hän alkoi esiintyä päivätyön ohessa sikäläisen, parhaimmillaan 14-miehisen Symphony-orkesterin kanssa.

Vuoden 1948 toukokuussa Junkkarinen matkusti Helsinkiin osallistuakseen muusikkotovereittensa kehotuksesta ravintola Canjonissa järjestettyyn laulukilpailuun. Junkkarinen voitti laulukilpailun, jossa oli mukana 11 kilpailijaa. Tästä alkoi Junkkarisen kiertueura. Kisan päätuomarina toiminut Eero Väre kannusti lahjakasta nuorukaista hakeutumaan Toivo Kärjen pakeille koelauluun levytystä silmällä pitäen. Kesti kuitenkin vielä pari vuotta, ennen kuin Junkkarinen pääsi tekemään ensilevynsä - voitettuaan sitä ennen Helsingin Työväentalossa pidetyn suuren kupletti- ja iskelmälaulukilpailun. Kilpailu oli Huvi- ja Virkistys ry:n jäjestämä ja iskelmäpuolella oli mukana 15 kilpailija.

Vastaleivotun iskelmäkuninkaan toukokuussa 1950 taltioitu venäläissävelmä Yksinäinenharmonikka oli jonkinmoinen menestys. Tätä seurasi muita sentimentaalisia levytyksiä, jotka tekivät Erkki Junkkarisesta kuuluisan. Näistä mainittakoon Toivo Kärjen säveltämä kaihoisa valssi Imatran Inkeri, joka oli syksyllä -51 maamme kolmanneksi myydyin levy.
Junkkarisen suosio alkoi kuitenkin 1950-luvun puolivälissä hiipua. Sen vuoksi hän katsoikin viisaimmaksi muuttaa 1957 Helsinkiin. Sieltä hän hankki itselleen vakituisen työpaikan tukkukaupassa ja esiintyi enää satunnaisesti, kunnes sai vakituisen kiinnityksen tanssiravintola Mikadoon.

Erkki Junkkarisen menestyksekkäästä laulajanaurasta, jossa huippuvuodet olivat edessä 1970-luvulla, löytyy hyvä kooste täältä. Tässä yksi esimerkki Junkkarisen hiteistä.

Erkki Junkkarisen lähes kuusikymmentä vuotta kestänyt laulajan ura päättyi menehtymiseen sydänkohtaukseen kotona Hämeenlinnassa 9. huhtikuuta 2008.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti