Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

maanantai 3. huhtikuuta 2017

Lepoharjun hautausmaa

Lepoharjun hautausmaa
Lepoharjun hautausmaalle ensimmäisenä haudatun Amanda
Haverisen hautakivi.
Pysähdyin eilisellä pyöräilyretkelläni Ilottulantien varressa olevalla lauritsalalaisten hautausmaalla Lepoharjussa, otin muutaman kuvan hautausmaan kappelista ja haastelin parin omaistensa haudalla vierailleen lauritsalalaisen kanssa. Kauppala sai oman hautausmaansa Saikkolan kylään vasta syksyllä 1955. Sitä aikaisemmin Lauritsalan vainajat oli haudattu joko Lappeenrannan hautausmaille tai Lappeen evankelisluterilaisen seurakunnan hautausmaalle Lepolassa. Hautausmaa oli saanut nimensä kirkkohallintokunnnan julistaman nimikilpailun tuloksena. Hautausmaa sijaitseeekin jääkauden muovaaman Salpauselän harjulla.

Oman kappelinsa Lepoharju sai vuonna 1961. Lepoharjun vihkiäisiä vietettiin marraskuun 6. päivä. Ensimmäinen vainaja sai viimeisen leposijansa hautausmaalla kuitenkin vasta seuraavan vuoden loppiaisena. Seurakunta lahjoitti hänelle ikuisen hautapaikan.  Vaikka Lepoharjun hautausmaalle ei ole kertynyt ikää kuin vasta vähän yli 60 vuotta, on sinne haudattu jo yli tuhat lauritsalalaista. Vuosittain hautauksia on noin 30. Hautausmaa-alue on kooltaan noin 4 hehtaaria, josta on käytössä 1,5 hehtaaria. Lisäinformaatiota Lepoharjun hautausmaasta löytyy täältä.
Lepoharjun kappeli
Alla Etelä-Saimaan uutinen 8.1.1956 ensimmäisistä hautajaisista Lepoharjun hautausmaalla. Seurakunta tarjosi ensimmäiselle haudatulle ilmaisen hautapaikan, lupasi huolehtia hautamuistomerkin hankkimisesta ja haudan ylläpidosta.
Etelä-Saimaa 8.1.1956


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti