Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

maanantai 13. kesäkuuta 2016

Kun Savitaipaleen kellotapuli syttyi salamaniskusta tuleen

Savitaipaleen kellotapuli


Vanhin Savitaipaleella nykyisin pystyssä oleva rakennus on kellotapuli, jossa sijaitsee nykyisin kirkonrakentajien museo. Se on Juhana Salosen suunnittelema ja rakentama vuonna 1779. Yksi Rahikaisen kirkkonrakentajasuvun edustajista, Taavetti Rahikainen suunnitteli ja toteutti tapulin laajennuksen nykyiseen asuunsa vuonna 1846. Elokuun lopulla 1891 Savitaipaleella oli ankara ukonilma, joka sytytti kellotapuliin tuleen ja tappoi tapulin portaille olleen naisen. Onni onnettomuudessa oli se, että salamanisku tapahtui kirkonmenojen aikaan, joten sammutusväkeä oli runsaasti paikalla. Niinpä tapuli säästyi, ja seisooo edelleen paikallaan. Alla puhtaaksi kirjoittamani uutinen ukonilman riehumisesta ja salamaniskusta tapuliin (Lappeenrannan uutiset 3.9.1891):


Lappeenrannan Uutiset 3.9.1891

Hirveä ukkosenilma Savitaipaleessa raivosi viime sunnuntaina, elokuun 30 päivänä, juuri kirkonmenon aikana kirkon luona sekä muuallakin seurakunnassa. Salaman isku sattui sekä itse kirkkoon, että kellotapuliin. Kirkon katolta johtui sen voima kuitenkin ukkosen syöttiä eli johdinta myöten alas ulkopuolelle maahan, vaan tapulissa osoitti se hirmuista voimaansa sitä julmemmin. Emme tiedä onko tapulissa ollenkaan ukkosen johdatinta, vai oliko se tätä nykyä jotenkin vialla, koska ukkosen voimalla siellä oli aivan esteetön valta raivota. Ukkonen iski luonnollisesti ensin tapulin kattoon, joka ei kuitenkaan aivan pahoin vikautunut, sytytti sitten tapulin kellojen luota palamamaan, kulki siitä sitten alaspäin läpi koko tapulin sisuksen pirstoen siellä pelkkoja, parruja, niskapuita, rappuja y.m. ristikkopuita kuin koria vaan, tullen lopuksi alhaalla seinän saumasta ulos, jossa jyryssä pirstoi vielä oven vuorilaudatkin säpäleiksi. Kamalimmaksi muistoksi löi ukkonen vielä tapulista tullessaan tapulin rappusilla erään vaimoihmisen saman pitäjän Kilpiän saarelta kuoliaaksi sekä kaksi hevosta lähellä tapulia kumoon, joista toinen kuoli paikalla, vaan toinen lienee hengissä, vaikka hyvin vähillä toipumisen toiveilla


Näkymä Savitaipaleen kirkon portailta kellotapulille
Tuli tapulissa saatiin tosina kirkkoväen paikalla ollessa sammutetuksi, vaan kun pappi, joka ensiksi vaaran huomasi, ilmoitti tulen olevan tapulissa valloillaan, niin syntyi kirkossa taitamattomassa väkijoukossa sellainen hälinä, meteli ja rynnäkkö, että siinä hälyssä sullottiin, rutistettiin ja polettiin monta ihmistä pahanpäiväiseksi. Onneksi sattui kuitenkin, kuten kerrotaan, eräs lääkäri paikalle, joka neuvokkaisuudella paljon lievitti hätää ja loukkaantuneita. Malttia ja järjestystä pitäisi siis jo tämän maailman aikoina ihmisillä edes kirkossa oleman, kumminkin niin paljon, että vähän säännöllisemmästi ulos pyrkivät.

2 kommenttia:

  1. Kiitos Mauri, todella mielenkiintoinen juttu ja ainakin minulle aivan uusi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Mauri, todella mielenkiintoinen juttu ja ainakin minulle aivan uusi.

    VastaaPoista