Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

tiistai 17. helmikuuta 2015

Suomen ratsuväen muistomerkki


Väinö Aaltosen suunnittelema Suomen ratsuväen muistomerkki
Aurinkoisena sunnuntaina 15.2.2015 tein pitkän kävelylenkin sataman ja keskustan kautta Lönnrothin koululle, Nikolainvalleille, Pallon päiväkotiin, Linnoitukseen ja lopulta Saimaan jäälle. Otin lähes joka paikassa valokuvia, joista muutama tuli otettua seuraavasta kohteesta:

Nikolainvalleilla, Lönnrothin koulua vastapäätä seisoo Suomen ratsuväen muistomerkki. Kyseinen muistomerkki sijaitsee aikoinaan ortodoksiseksi kirkoksi rakennetun Lappeenrannan evankelisluterilaisen seurakunnan kirkon vieressä. Sen on suunnitellut akateemikko Wäinö Aaltonen ja paljastustilaisuus pidettiin 7.9.1963. Muistomerkin pystytyksen takana olivat Lappeenrannan kaupunki, ratsuväessä palvelleet sekä heidän ystävänsä. Monumentin suunnittelu käynnistyi kesällä 1962.

Muistomerkin pohjakuvio jäljittelee joukkojen ryhmitystä Breitenfeldtin taistelussa. Muistomerkin keskusosassa on Wäinö Aaltosen veistämä reliefi. Se esittää taistelevia ratsukkoja 30-vuotisessa sodassa.. Reliefin alla on teksti:


Suomalaisen soturin johtotähtenä ovat
kautta miespolvien olleet
usko, vapaus, kunnia ja isänmaa 
niin on oleva ajasta aikaan 
Muistomerkkipaaden takaosassa on lueteltuna suomalaiset ratsuväkiosastot


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti