Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Juhannusiloa Pappilanniemessä

Etelä-Saimaan suttuinen lehtikuva kertoo, että Pappilanniemen juhannusjuhlilla vuonna 1962 oli paikkalla "väkeä kuin pipoa".


Lappeenrannan Kaukaalla sijaitsee Saimaaseen pistävä niemi, joka on saanut nimekseen Pappilanniemi. Se sijaitsee Lappeen pappilan entisillä mailla, mikä selittää paikannimen. Niemi muodostaa luonnonsuojelualueen ja siellä kulkee helppokulkuinen kuntopolku / luontopolku, jonka pituus on 1,9 kilometriä. Tein niemestä jo syksyllä 2014 yhden blogimerkinnän. Pappilanniemessä on ollut aikoinaan myös uimalaitos ja tanssilava. Vielä 1960-luvun alkuvuosina siellä pidettiin maakunnalliset juhannusjuhlat, joissa kohokohtana oli "Molli-Jorin" laulama ""Heili Karjalasta". Vuoden 1962 Etelä-Saimaan (25.6.1962) artikkelia (alla) lukiessa  tulee kieltämättä haikea olo. Jotakin kaipaan takaisin tuosta lapsuuteni viattoman suloisesta ja supisuomalaisesta mielenmaisemasta.
----

Juhannusiloa Pappilanniemessä

Jo neljäntenä juhannuksena vietettiin Etelä-Karjalan juhannusjuhlaa Lauritsalan Pappilanniemessä. Klo 19 alkoi lasten juhannusjuhla lämpimän, joskaan ei kovin aurinkoisen sään juhlistaessa tunnelmaa pienten juhannuksen viettäjien mielissä. Taikuri Arvi käänsi lasten silmät ylösalaisin hauskoilla silmänkääntötempuillaan kanineen kaikkineen. Musiikkitietokilpailussa mietittiin vaikeita kysymyksiä ja lusikkajuoksun osanottajat naurattivat hassuilla yrityksillään.

Klo 20 alkoi varsinainen juhla lipunnostoineen. Juhlaa oli kerääntynyt seuraamaan paitsi rannalla oleva yleisö, myös juhannusyön purjehtijat veneineen ja purjeineen. Liputettuja laivoja kulki ohi ja olivat omiaan juhlistamaan hämärtyvää aattoiltaa. Kaikkien aikuisten pääsylipun lunastaneiden kesken arvottiin Itä-Suomen Radio- ja koneliikkeen lahjottama televisiovastaanotin, jonka luovutti onnelliselle voittajalla, herra Einari Hirvelle, johtaja Väinö Markkanen. Pilvien ripottaessa jo hiukan vettä saapui kaikkien tuntema georg Malmsten iesiintymislavalle ja tasan 25 vuotta vanha "Heili Karjalasta” sai kunnian kaikua karjalaisella rantakalliolla. Kauniin juhannuskokokon räiskyessä laulettiin karjalaisten laulu. Kokon viimeisten hiilien hehkuessa siirtyi nuoriso tanssimaan juhannusyön tapaan aamuun asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti