Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

torstai 12. maaliskuuta 2015

Taavetin linnoituksesta. Etelä-Saimaa 21.5.1962



 
Taavetin kunnostettua Linnoitusta

Etelä-Saimaassa oli 21.5.1962 mielenkiintoinen artikkeli oheisella otsikolla. Edellisessä blogimerkinnässäni kuvasin helmikuista käyntiäni Taavetin Linnoituksessa ja kertasin sen historiaa lyhyesti. Tässä vuonna 1962 kirjoitetussa artikkelissa, on paitsi kerrattu Linnoituksen historiaa, kuvattu sen silloista kuntoa, sekä visioitu Linnoituksen tulevaisuutta. Tuo osuus artikkelista kiinnosti minua varsinkin. Niinpä poimin artikkelin historiaosuudesta muutamia yksityiskohtia, mutta esittelen sen lisäksi silloisen tilanteen kuvauksen sekä tulevaisuudenhahmotelmat sellaisenaan. Ollos hyvä:
 

Taavetin linnoituksesta saisi matkailijoille kiintoisan pysähdyspaikan.


Kuinkahan moni suomalainen pystyy kartalta näyttämään, missä on sijainnut Davydov, kotoiselta nimeltään Marttilan kauppala? Kuinkahan moni, halki Taavetin asutustaajaman autollaan huristava tai junan ikkunasta vauraan näköistä kyläyhdyskuntaa katsellut matkaaja on tiennyt katselevansa kahden vuosisadan takaisen linnoitetun Davydovin eli Marttilan kauppalan näkymiä. Marttila, jonka venäläiset ristivät Davydoviksi ja joka ruotsalaisten suusssa kääntyi Davidstadiksi, on tämänpäivän suomalaisten Taavetti. Vähäinen tienviitta Taavetin yhteiskoulun kohdalla Lappeenrannan – Kouvolan maantien oikeassa laidassa osoittaa tien Taavetin linnoitukseen. Siinä on kappale maamme historiaa, johon jokaisen kauttakulkijan olisi hyvä käydä tutustumassa linnoituksen suulle asetetusta taulusta. 


Hattujen sodan ja pikkuvihan päättyessä Turun rauhaan vuonna, tuli Ruotsi-Suomen ja Venäjän rajaksi Kyminjoki. Marttilasta oli tieyhteydet Haminaan, Kouvolaan ja Mikkeliin, joten Marttilaan keskeisen asemansa vuoksi sijoitettiin venäläinen varuskunta. Marttila määrättiin kauppalksi vuonna 1770. Varuskunnan komedanttina oli tällöin venäläinen  upseeri Davydov, josta kauppala sai nimensä. Venäläinen Davydov kääntyi ruotsinkielessä Davidstadiksi suomentuen myöhemmin Taavetiksi.
Varuskunnan vahvuus vuonna 1788 oli 3588 miestä.... Varuskunnan venäläinen hautausmaa on ollut kaakkoisella suunnalla noin 1 kilometrin päässä linnoituksesta.



 
Linnoitus lehtikuvassa toukokuussa 1962. Vallit ja muut linnoitusrakenteet ovat puuston kattamia
Linnoitus tänään
Syvän kunnioituksen tuntein katselee valleille kiivennyt matkaaja parin vuosisadan takaisen linnoitustekniikan saavutusta, joka on parhaiten säilyneitä maalinnoituksia maassamme ruotsalais-venäläisten sotien ajoilta. Leikin tekoahan sen vahvojen kivivallien murtaminen olisi tämän päivän asehirmuille, mutta aikanaan sen valtaaminen ja 3500 miehen varuskunnan tuhoaminen olisi vaatinut valtavia uhrauksia.
Linnoitus nukkuu unohduksen unta, niin ainakin päältä katsoen näyttää. Yhteiskoululaiset paistattelevat päivää sen aurinkoisilla valleilla ja pojanviikarit leikkivät sen sokkeloissa omia leikkejään. Mutta linnoitus voi herätä uuteen elämään, ei enää alkuperäisessä tarkoituksessa, vaan arvokkaana matkailunähtävyytenä, jos toimeen tartutaan. Se vaatisi kuitenkin Luumäen kunnalta uhrauksia, jotka kuitenkin ajan kanssa tulisivat monin verroin korvatuiksi.
 
Linnoituksen keskustan aukio on mitä ihanteellisin juhlakenttä, jopa suuria maakunnallisiakin juhlia ajatellen. Tähän tarkoitukseen aukeata lienee käytettykin, päätellen sen toisessa päässä olevasta puhujapöntöstä. Mutta tämä ei yksin riitä. Koko linnoitusalue pitäisi raivata puhtaaksi risukoista, valleilla risteilevien polkujen varteen tulisi sijoittaa penkkejä ja vaikkapa linnoitusaukion itäpäähän rakentaa pieni kioski kahvi- ja virvoketarjoilua varten. Kun kaikki tämä olisi valmista, tulisi valtatien varteen  näkyvälle paikalle asettaa viitta, joka ohjaisi matkaajat linnoitukseen. Kuutostie on siksi vilkas turistiväylä kesäisin, että sen matkaajista huomattava osa pistäytyisi myös Taavetin linnoituksessa. Autojen pysäköintipaikaksi sopisi hyvin kesäajan toimettomana oleva koulun kenttä.
 
Näkymää Taavetin kunnostettuun Linnoitukseen
Kunnat kilpailevat keskenään matkailijavirran ohjaamiseksi alueelleen. Luumäen kunnalla on Taavetin linnoituksessa nähtävyys, jollaista tuskin millään muulla kunnalla on tarjottavana. Miksi ei Taavetin linnoitusta nostettasi muiden kunnan alueella olevien nähtävyyksien joukkoon?
Näkymää Taavetin kunnostettuun Linnoitukseen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti