Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

maanantai 16. maaliskuuta 2015

Tapiolan kuulumisia: Aappo Törrön avustaminen. Walwoja 28.5.1929 ja 22.6.1929


Tapiola, Michigan
Yhdysvaltojen suomalaisten siirtolaisten aikoinaan asuttamilla alueilla Michiganissa ja Minnesotassa kierrellessäni olen törmännyt ilmiöön, joka näyttää Suomesta lähes kadonneen. Kyseessä on kylä- ja kaupunkiyhteisön tuki, talkooapu ja rahakeräykset, kun joku joutuu joko tuhoisan onnettomuuden uhriksi tai vakavan sairauden koettelemaksi. Kun jonkin perheen lasta, perheenisää tai -äitiä kohtaa vakava sairaus, kotikaupunki  tai kotikylä kerää varat kymmeniä - tai satojakin tuhansia dollareita maksavia hoitoja varten. Varat kootaan sekä lahjoituksin että monenlaisten myyjäisten ja tapahtumien avulla.

Suomessa on ilmeisesti hyvinvointiyhteiskunta ja vastuun siirtäminen yhä enemmän erilaisille yhteiskunnallisille instituutioille tehnyt tästä lähes lopun. Myöskään nykyinen lainsäädäntömme ei juurikaan mahdollista laajamittaista julkista rahankeräystä vastoinkäymisistä kärsineiden hyväksi. Vaikka tämä on ollut varmaankin hyvä asia, jotakin arvokasta on myös kadonnut

Olkoon tämä teksti, jonka olen poiminut Kuparisaarella, Michiganissa ilmestyneestä Walwoja-sanomalehdestä vuodelta 1929, esimerkkinä suomalaisten siirtolaisten vahvasta talkoohengestä ja maanmiehien auttamisesta.



Tämän kuun 21 p:än iltana pidettiin Tapiolan koululla kansalaiskokous, jossa keskusteltiin kansalaisemme Aappo Törrön avustamisesta, jolta, kuten jo lehdessä on mainittu, paloi Erkin päivää vasten yöllä, asuinhuonetta lukuunottamatta, kartano irtaimistoineen, Palossa tuhoutui hevostiimi, neljä nuorukkaa, kanat, ainoastaan lypsykarja saatiin pelastettua. Aitassa tuhoutui kaikki vaatteet kuin myös monen kuun ruokavarasto, joka oli siirretty huoneelta kevätkorjuun vuoksi. Vahinko siis arvaamaton suuren perheen vanhuksille.
”Auta miestä mäessä, älä mäen alla”, pani kansalaisemme liikkeelle ja niin päätettiin panna toimeen yleinen rahan keruu paikkakunnalla. Kerääjinä toimivat seuraavat henkilöt: Askel, John Saari; Elo, Lauri Moilanen; Tapiola, Eteläpuoli, Yrjö Niva; Itäpuoli, John Nevala; Rantakylä Kasper Toivonen; Pohjoispuoli John Juntunen.

Myös päätettiin talkootyöllä käydä tekemässä heinäsuoja kuin myös auttaa uuden navetan ja tallin rakennuksessa. Rakennusaineet lupasivat metsästään Arvid Ruikka ja Aatami Moilanen. Työtoimikuntaan, jonka tarkoituksena on järjestää talkoot työn edistyessä, valittiin John Järvenpää, Aatami Moilanen ja Roy Toivonen. Yleiseksi rahastonhoitajaksi nimitettiin John Järvenpää.

Jos jollakin paikkakunnalla on hyväntahtoisia henkilöitä, jotka haluavat avustaa vaatteilla ja raha-avulla, niin sopii lähettää osoitteella:
John Järvenpää, R 2, Chassel, Mich

------
Walwoja 22.6.1929

Lähes kuukausi Törrön perheen avustusuutisen jälkeen oli Walwoja-lehdessä vasemmalla näkyvä Törrön perheen kiitoskirjoitus sekä selvitys saaduista lahjoitusvaroista. Niitä oli kertynyt runsaat 170 dollaria. Mitä tuolla rahasummalla sai käytännössä ostettua? Katsoin lehden ilmoituksia ja tässä esimerkkejä hintatasosta: kahvipaketti 35 senttiä, ketsuppipurkki 23 senttiä, silkkileninki 4,95 dollaria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti