Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

perjantai 26. joulukuuta 2014

Venäjän valtio rahavaikeuksissa

En ole useaan viikkoon kommentoinut blogiini Ukrainan tapahtumia. Tämä uutinen Venäjän valtion tulo- ja menoarvion tasapainovaikeuksista sai kuitenkin sormeni liikkeelle näppäimistöllä. Lokakuussa julkistetun valtion budjetin englannininkielinen yhteenveto löytyy täältä. Budjetti nojaa vahvasti öljyyn ja siinä on öljyn hinnaksi ennakoitu 100 dollaria / barreli. Nyt öljyn hinta on hieman alle 60 dollaria / barreli eikä merkittävää hinnannousua ole näkyvissä. Jokainen dollarin pudotus barrelin hinnassa merkitsee 70 miljardin ruplan katoamista valtion kassasta. Tässä joitakin mittasuhteita siitä, mihin Venäjä aikoo käyttää rahojaan vuonna 2015:
Koko budjetti noin 310 miljardia dollaria
1. Puolustus 3 287 miljardia ruplaa ~ 64 miljardia dollaria
2. Koulutus 619 miljardia ruplaa ~ 12 miljardia dollaria
3. Terveydenhoito 421 miljardia ruplaa ~ 8 miljardia dollaria

Edellisestä vuodesta puolustusbudjetti kasvaa yli 30%, sen sijaan koulutuksen osuus supistuu noin 5% ja terveydenhoidon osuus noin 20%. Käsittämätön painopisteen uudelleenmuokkaaminen. Tällaiset painopisteiden muutokset yhden vuoden aikavälillä kertovat usein joko maan olevan sodassa tai valmistautuvan siihen.

Jouluviikolla Venäjän johto on joutunut tekemään taloudestaan täysin uudet laskelmat. Maan bruttokansantuotteen arvioidaan supistuvan 4% ja budjetin alijäämän nousevan 3% :in bruttokansantuotteesta. Budjettia supistetaan 10%. Ukrainan kriisin takia Venäjälle määrätyt pakotteet syövät maan taloutta jatkossakin, vaikka öljyn hinta kohoaisi. Ongelmaan ei ole kuin yksi nopea ratkaisu: Venäjän vetäytyminen Itä-Ukrainasta ja Krimiltä. Mutta sitä emme tule näkemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti