Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

lauantai 6. joulukuuta 2014

Salpalinja Lappeenrannan Voisalmessa

Salpalinjan Voisalmen tukikohta numero viiden opastaulu Voisalmentien varressa

Itsenäisyysaamupäivän kunniaksi pyöräilin tutustumaan Salpalinjan rakenteisiin Voisalmessa. Räntää satoi välillä taivaan täydelta lämpötilan ollessa nollan tienoilla. Poikkesin matkalla Lappeenrannan wanhalla ortodoksisisella hautausmaalla, joka sijaitsee Taipalsaarentien varressa, sen ja Rakuunamäen varuskunta-alueen välissä, korkella mäen harjanteella Pallon S-Markettia vastapäätä. Sitä ihailtuani siirryin Tyysterniemen kautta Voisalmen rantaan, varsinaiselle määränpäälleni. Perehdyin tällä kertaa tukikohtiin numerot 4, 5 ja 6. Koska puolustuslinjan rakenteet ovat keskellä kaupunkiasutusta, niistä oli tullut paikoin sekä puutarha- että muiden jätteiden kaatopaikkoja.
Voisalmentien vieressä Tyysterniemen sillan luona, seisoo bunkkerin (no 5) edessä  muistokivi, jossa lukee kuvanveistäjä Vilho Härkösen sommittelema teksti:
Tälle paikalle rakennettiin vuonna 1941 vapautemme suojaksi Salpalinjan tukikohta.
Lappeenrannan Sotaveteraanit 1981

Voisalmen Salpalinjan rakenteet on valittu kuuluvaksi valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen joukkoon. 2010-luvun alussa tehtiin Salpalinjasta laaja inventointi, joka valmistui keväällä 2012. Inventointiraportti löytyy täältä. Pienen etsimisen jälkeen löysin hakemani Salpalinja-rakenteet. Niihin kuuluva tukikohta no 5 sijaitsee aivan Voisalmentien eteläpäässä. Aluetta on siistitty talkoilla yhdessä asukkaiden ja Salpalinja-hankkeen kanssa muutamia vuosia sitten.
Voisalmen tukikohta 5:n konekiväärikorsun ampuma-aukko. Kyseessä on teräsbetoninen konekiväärikorsu, joka sijaitsee Voisalmentien ja Kivisalmenkadun risteyk­sessä, kadun laidalla. Majoitustilaan ja asekammioon on omat erilliset ovet. Korsussa on te­räksinen, vuoden 1939 mallinen tähystyskupu, joka on naamioimaton. Majoitustila on tarkoi­tettu 20 hengelle. Konekiväärin asekammion katossa on teräslevyt. Aseseinä on naamioitu kivimuurauksella. Ampumasektorin keskisuunta on 150°.



Teräksinen tähystyskupu konekiväärikorsun päällä
Salpalinjan linnoitusrakenteet muodostavat Lappeenrannassa hyvin monimuotoisen kokonaisuuden. Ylämaalla ne ovat osa vahvasti linnoitettua Suomenlahti-Kivijärvi linjaa. Kivijärveltä Saimaalle puolustuslinja koostuu vesistöön tukeutuvista rakenteista. Tänä on tehty linnoittamalla kannakset sekä saaristoa. Niinpä Lappeenrannan kohdalla Salpa-linja rakennettiin kaupungin edustalla oleviin saariin ja niemiin. Skinnarilan jälkeen puolusasemat olisivat olleet Ruohosaaressa, Naurissaaressa ja Voisalmessa. Itse kaupunki olisi luovutettu hyökkääjälle. Katsellessani Tyysterniemen kallioilta alas, mietin sitä, etteikö kaupungin harjanteilta ja myös Tyysterniemen mäeltä olisi ollut oiva näkyväisyys alempana sijaitsevaan saaristoon ja siellä oleviin Salpa-linjan asemiin. Onneksi niitä ei tarvinnut koskaan testata.
Voisalmen tukikohta 5:n juoksuhautaa
Sisänäkymää Voisalmen tukikohta 5:n  konekiväärikorsuun.
Salpalinjaa on Lappeenrannassa sekä taajamissa että haja-asutusalueilla. Lappeenrannan alueella on yli 70 teräsbetonikorsua, 4 luolaa, yli 40 pallokorsua ja kymmeniä kilometrejä kivi- ja kaivantoestettä. Taajama-alueella Salpalinja on jäänyt osin kaupunkirakentamisen alle, mutta maaseudulla on maastossa edelleen nähtävillä yhdys- ja taisteluhautoja, ampumapesäkkeitä sekä korsujen pohjakuoppia. Kuitenkin korsuja, juoksuhaudan pätkiä, konekivääripesäkkeitä ja varsinkin panssariesteitä on monin paikoinen selvästi näkyvissä myös kaupunkirakennusten välissä. Näin on myös Voisalmessa ja Skinnarilassa.
Yhdys-/juoksuhautaa Voisalmen tukikohta 5:n laella

Tässä inventointiraportista koottua:



Salpalinjaan kuuluvia rakenteita sijaitsee kuudessa osassa Voisalmensaaren eteläosassa. Osa Voisalmensaaren linnoitteista on jäänyt asutuksen ja tieverkoston alle. Kohteen lounaisosan linnoitteet, Voisalmen rannas­sa, Voisalmentien länsipuolella kuuluvat valtakunnallisesti arvokkaisiin rakennettuihin ympä­ristöihin ja niiden rauhoitusluokka on 1. Muut Voisalmen kohteen linnoitteet kuuluvat rauhoitusluokkaan 2.


Voisalmen rannalle on rakennettu neljä teräsbetonista konekiväärikorsua, numerot 4, 5, 6 ja 8. Korsujen ympäristössä ja taustalla on maahan kaivettuja ja kallioon louhittuja taistelu- ja yh­dyshautoja. Voisalmentien länsipuolella hautoja on tuettu betonilla. Mainitulla alueella on kallion päällä taisteluhaudassa lisäksi kaksi betonista ampumapesäkettä, joista läntisempi on katettu. Betonilla tuetut taisteluhautaosiot olivat Salpalinjalla harvinaisia. Asemien eteläpuolella on kivinen panssarivaunun este, joka on tuhoutunut itä­osastaan.

Voisalmentien länsipuolella este sijaitsee järven rannassa ja sen muodostaa kylmämuurattu kiviseinämä, jonka korkeus on 2,5 metriä. Este on jatkunut Voisalmentien itäpuolella nelirivisenä, tyypillisen mallisena esteenä, jossa estekivet on aseteltu pystyyn. Esteestä on tällä alueella säilynyt vain osia.


Kivieste jatkuu Voisalmen rannassa, Taipalsaarentien länsipuolella. Tien länsipuolella ne jakaantuvat useampaan linjaan, jotka kulkevat omakotialueen poikki Puhurinkadun itäpuolelle ja Kariniemenpuistoon, Saimaan rantaan, joista ne jatkuvat nelirivisenä vielä kymmenkunta metriä järveen. Esteet ovat osittain tuhoutuneet omakotialueen ja katuverkoston alle. Esteen taustalla on ollut maahan kaivettuja, kenttälinnoitettuja taistelu- ja yhdyshautoja tuliasemineen,  jotka ovat säilyneet vain osittain.

Suolahden länsirannalla, rautatien ja Kivisalmenkadun välisessä metsikössä on säilynyt ko­konaisuus kenttälinnoitettuja taistelu- ja yhdyshautoja tuliasemineen ja korsuineen. Samanlai­nen kokonaisuus on säilynyt Suolahden pohjukan pohjoispuolella, jyrkkärinteisellä harjulla.
 
  Alla lisää kuvia Voisalmen Salpalinjan linnoitusrakenteista:

Salpalinjan Voisalmen tukikohta numero 4:n konekiväärikorsun ampuma-aukko. Tämäkin on teräsbetoninen konekiväärikorsu, joka sijaitsee Niittyvillantien eteläpuolella, Voisalmen ran­nassa, puistossa. Sisäänkäynnin yhteydessä on panssaritorjuntatykin suojatila. Majoitustilaan ja asekammioon on omat erilliset ovet. Majoitustila on tarkoitettu 20 hengelle. Kirjallisten läh­teiden mukaan konekiväärin asekammion katossa on teräslevyt 16°. Aseseinä on naamioitu kivimuurauksella. Ampumasektorin keskisuunta on 190°.

Salpalinjan Voisalmen tukikohta numero 4:n konekiväärikorsun sisäänmenoaukko

Salpalinjan Voisalmen tukikohta numero 4:n ampuma-aukkoa sisältä katsottuna

Salpalinjan Voisalmen tukikohta numero 4:n sisätiloja. Paikalliset "taiteilijat" ovat kirjoitelleet suuria elämänviisauksiaan seinille. Nuo mustat kasat korsun lattialla eivät ole ruumiita.


Voisalmen tukikohta no 4:n konekiväärin ampuma-aukko Voisalmen rantaa kohti

Voisalmen tukikohta no 6:n konekiväärin ampuma-aukko. Kuten kuvasta näkyy, tukikohdan päällä seisoo nykyisin omakotitalo.



1 kommentti:

  1. Sielläpä sitä leikittiin koululaisina - sotaa tietenkin.
    Jussi

    VastaaPoista