Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

tiistai 28. lokakuuta 2014

Vierailu Rutolan miehistöluolassa 28.10.2014


Rutolan miehistöluolan kaivajat kuvattuina 25.6.1941. Kuva: SA-kuva

Kello 16.15 starttasin autoni ja suuntasin jälleen Lappeenrannan läntiseen kaupunginosaan, ja siellä Rutolaan. Luvassa on vierailu Rutolan Salpalinjaan kuuluvassa miehistöluolassa. Mukanani on 15 oppilasta sekä pari heidän huoltajistaan. Oppaana meillä on kylässä asuva Juhani Huttunen.

Hän kertoili selkeällä äänellään asiantuntevasti tämän Salpalinjan suurimman miehistöluolan rakentamisesta ja laitteista. Luolan seinillä horroksessa riippuneet lepakot herättivät oppilaissa sekä kauhun että säälin tunteita. Kallion sisään oli Juhanin mukaan varastoituna vielä 1960-luvulla suuret määrät ammuksia ja räjähteitä.

Miehistöluolan jälkeen kävimme vielä vanhan Mikkelintien alapuolella olevissa teräsbetonikorsuissa. Huudoista ja kommenteista päätellen pimeässä illassa suoritettu vierailu teki monen vierailijan muistilevylle ikuisen muistijäljen. Tätä kokemusta on jo vaikea ylittää!!!

Aluksi Juhani Huttunen selvitti autonsa kylkeen kiinnittämän aluekartan avulla paikallisia Salpa-linjan rakenteita ja niiden sijainteja.

Seuraavaksi siirryimme sisälle miehistöluolaan

Luolaan on joskus Lappeenrannan kaupunki (silloin kun sillä vielä oli rahaa) kustantanut valot

Luolan seinämät on kalkittu valkoisiksi. Katonrajassa näkyy ruostunut lämmitysputki

Luolan toisesta päästä veivät portaat ylös tasanteelle, jossa oli mm. lämmitysuuni

Tasanteen sivussa on ovi, joka johtaa ylös kallion kaivettuu pystysuoraan kuiluun. Kuilun huipulla oli teräskannella päällystetty tähystysaukko. Matkaa sinne on yhdeksän metriä. Seinämällä olleet tikkaat on otettu pois.

Lämmityslaitteet ja uuni ovat hieman ruosteessa
Tämä on mäen päällä sijaitseva ulosmenoaukko

Tästä taistelutilateessa pakenemaan joutuneet sotilaat olisivat päässeet kuvaajan takana oleviin juoksuhautoihin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti