Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

lauantai 15. syyskuuta 2018

Pogostan Sanomat


Ken tästä ovesta astuu sisään, saa ystävällisen kohtelun (Nimimerkki "kokemusta on")
Ilomantsissa ilmestyy kerran viikossa seudun oma lehti, Pogostan Sanomat. Se on Euroopan Unionin itäisin paikallislehti. Lehden ilmestymispäivä on torstai ja sen levikkialueeseen kuuluvat Ilomantsi, Kiihtelysvaara ja Tuupovaara. Kerran viikossa ilmestyväksi lehti muuttui vuoden 2017 alussa. Pogostan Sanomat on puolueeton paikallislehti ja on Paikallislehtien liiton ja Sanomalehtien liiton jäsen. Julkaisun levikki on ollut 4761 kappaletta maaliskuussa 2016. Levikki on alueen nykyiseen asukaslukuun nähden todella suuri, joten lehti leviää huomattavasti levikkialuetta laajemmalle. Tilaajina ovat suurelta osin henkilöt, joiden juuret ovat Ilomantsi – Tuupovaara – Kiihtelysvaara-alueella.

Lehden ”äiti” oli sen ensimmäinen päätoimittaja, legendaarinen Hilkka Kuusela (1932 – 1995), joka tunnettiin nimellä Pogostan Hilkka. Kuusela vastasi lehden toimittamisesta vuosina 1966 – 1984. Pogostan Sanomien päätoimittajana oli hänen jälkeensä vuosina 1984–2006 Anja Kangas, joka nykyaikaisti lehden ja nosti sen entistä merkittävämpään paikalliseen asemaan. Hänen jälkeensä tehtävässä oli Aino Pesu vuosina 2006 – 2013. Nykyisin päätoimittajana on Leila Virnes (vuodesta 2013).


Pogostan Sanomat on osa joensuulaista Pohjois-Karjalan Kirjapaino -konsernia. Se julkaisee muun muassa Karjalaista sekä Karjalan Heiliä, Lieksan Lehteä, Outokummun Seutua, Parikkalan-Rautjärven Sanomia, Pielisjokiseutua ja Ylä-Karjalaa ja kuuluu Laakkonen-yhtiöihin.

Vierailin lehden toimituksessa viime syksynä. Koskaan en ole saanut niin ystävällistä vastaanottoa astuessani etukäteen sopimatta toimitukseen häiritsemään työntekoa. Lehden henkilökunta oli selvästi ylpeä lehdestään ja kertoili mielellään sen vaiheista. Yhdelläkään heistä ei ollut kiire päästä eroon niitä näitä kyselevästä kulkijasta.

Kaivoin tarinan höysteeksi vanhan lehtiuutisen (Helsingin Sanomat vuodelta 1976) Pogostan Sanomista ja Hilkka Kuuselasta. Artikkeli valaisee hyvin lehden syntyä, alkuvuosikymmeniä sekä Hilkka Kuuselan roolia lehden toimittajana.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti