Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Lappeenranta 27.6.1944



Ulkonaliikkumiskielto Lappeenrantaan klo 22.00 - 5.00 väliseksi ajaksi. Etelä-Savo 27.6.1944


Alkukesällä 1944 olosuhteet koko Suomessa, mutta varsinkin maamme kaakkoisessa osassa muuttuivat nopeasti ja dramaattisesti. Kesäkuun 9. päivä alkanut puna-armeijan suurhyökkäys mursi suomalaisten puolustuslinjat seuraavana päivänä Valkeasaaressa. Alkoi ajoittain pakokauhunomainen peräytyminen länteen. Jotkut nimesivät sen pilkallisesti "Kannaksen halkijuoksuksi". Valkeasaaren läpimurtokohdan puolustuksesta vastasi Jalkaväkirykmentti 1, jonka sotilaista merkittävä osa oli kotoisin Lappeenrannasta ja sen ympäristöstä.  Monessa seudun kodissa vieraili pian pappi tuomassa suruviestiä. Vain kymmenen päivä myöhemmin, iltapäivällä 20.6.1944 menetettiin Viipuri ainoastaan viiden tunnin taistelun jälkeen. Melko pian ankarat tykistö- ja panssaritaistelut riehuivat Viipurin länsipuolella, vain neljänkymmenen kilometrin päässä Lappeenrannasta. Silti yleinen evakuointimääräys annettiin Lappeenrannassa vasta 4.7.1944. Myös rajut pommitukset järkyttivät.  Tuhoisin oli Simolan aseman pommitus 19.6.1944, jossa menehtyi ainakin 91 ihmistä. Toinen kohtalokas hyökkäys oli neuvostoliittolaisten koneiden isku Lappeenrannan asemalle ja ratapihalle 1.7.1944, joka aiheutti ammusjunan räjähdyksen. Armilan koulun lähellä metsikössä ollut sirpalesuoja ja suojakorsu saivat osuman, jolloin niistä suojaa hakeneet siviilit (8) saivat surmansa.
Tilanteen vakavuus myös Lappeenrannan kannalta näkyy paikallislehdessä (Etelä-Savo) vasta 27.6.1944. Lehden uutinen kertoi, että Lappeenranta ympäristöineen julistettiin matkustuskieltoalueeksi 26.6. Kirjoitin puhtaaksi tuon uutisen:

Lappeenrantaan, Lauritsalaan ja niiden ympäristökuntiin saadaan matkustaa vain poliisiviranomaisten luvalla

Sisäasiainministeriön päätöksellä on siihen alueeseen, jolla on matkustaminen kielletty Suomen kansalaiselta ilman poliisiviranomaisen lupaa ja näin ollen myöskin ulkomaalaiselta ilman valtiollisen poliisin lupaa, on liitetty Lappeenrannan ja Haminan kaupungit, Lauritsalan kauppala sekä Säkkijärven, Virolahden, Miehikkälän, Vahvialan, Ylämaan, Jääsken, Joutsenon, Ruokolahden, Rautjärven, Vehkalahden, Luumäen, Lemin ja Taipalsaaren kunnat sekä Suomenlahden, Ahvenamaan ja Pohjanlahden vesialueet, jotka ovat saaristoasutuksen ulkopuolella.


Samassa lehdessä oli tiedote, jossa kiellettiin kenttäpostipakettien lähettäminen kesäkuun 30 päivään saakka. Maamme koko kuljetuskalustolla oli paljon kiireellisempiä tehtäviä joukkojen, ammusten ja evakkojen kuljettamisessa, kuin postipakettien viemisessä jatkuvasti muuttuvalle rintamalle.

Ohessa vielä poiminta Etelä-Savon ilmoituksista 27.6.1944:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti