Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Amerikansuomalaiset päässeet vihdoinkin ryssää vastaan taistelemaan

Oheinen otsikko ja lyhyt artikkeli löytyi Etelä-Savo-lehdestä päiväyksellä 20.7.1941. Kun talvisota syttyi, lukuisat amerikansuomalaiset ilmoittautuivat vapaaehtoisiksi Suomen armeijaan.  Osa ehti Atlantin takaa sodan aikana rintamallekin. Heistä oli talvisodassa mukana 372 miestä, joista kolme kaatui ja viisi haavoittui. Monet olivat edelleen Suomessa, kun jatkosota syttyi. Jotkut odottivat edelleen mahdollisuutta palata takaisin Yhdysvaltoihin, sillä alkanut maailmasota teki paluun miltei mahdottomaksi. Osa ryhtyi tässä tilanteessa uudestaan puolustamaan entistä kotimaatansa.

Yritin etsiä verkkosivuilta tietoa nimenomaan jatkosodassa Suomen armeijassa taistelleista amerikansuomalaisista, mutta päinvastoin kuin talvisodassa mukana olleista, heistä ei juurikaan tietoa löydy. Osalla varmaan oli edelleen Suomen kansalaisuus, joten senkään takia heitä ei luultavasti erikseen tilastoitu. Sinänsä mielenkiintoinen asia, että nämä amerikkalaiset taistelivat tavallaan väärällä puolella. Koituiko heille sitten ongelmia myöhemmin yrittäessään palata Yhdysvaltoihin? Onko jollakin teitoa heistä enemmänkin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti