Rantamäen pihalla oli noin 70 henkeä kuuntelemassa, kun talon "emäntä" Ritva S. Reinikka kertoili sen vaiheista |
Pyöräilin keskiviikkona 13.7. 2016 Taipalsaaren Vitsaille, tarkemmin sanottuna Juntulan Rantamäelle. Sinne oli Taipalsaaren kirkonkylän kyläyhdistys järjestänyt kyläkävelyn. Paikalla on runsaasti väkeä. Heistä joillakin oli sukunsa kautta kytkentä kyseiseen taloon, loput, jollei kaikki minua lukuunottamatta, olivat nykytaipalsaarelaisia tai siellä juuret omaavia. Monta ei-taipalsaarelaisellekin mielenkiintoista tarinaa kuulin illan mittaan.
Olimme Kainuussa ja Ylä-Savossa yleisen Juntusen suvun kantapaikalla. Täältä kyseinen suku on myöhemmin levinnyt vesistöjä pitkin ylös pohjoiseen ja kasvanut suureksi varsinkin Kainuussa. Taloon liittyy Juntusen suvun lisäksi Hujasen ja Turusen suvun historiaa. Talossa asuneet Hujaset muuttivat sukunimen myöhemmin Rantamäeksi. Syynä nimenmuuttoon oli isännän Venäjällä käymä hevoskauppa. Venäjäksi sukunimi Hujanen vie ajatukset naisen sukupuolielimiin. Myöhemmin tila siirtyi Juho ja Anton Turusen omistukseen. Tällöin talon historiaan liittyy myös Lappeenrannan kaupungin koululaitos. Nimittäin 1930- ja 1940-luvuilla talossa ja sen ympäristössä kirmailivat kaupungin kansakoululaiset, sillä talo oli vuokrattu lasten kesäsiirtolaksi. Tämä viimeksi mainittu kappale talon historiasta sai minutkin polkemaan pyörällä Lappeenrannasta Juntulaan. Turusen suvulta talo siirtyi Kymi-yhtiön omistukseen.
Kymi -yhtiö myi virkistyskäytössä olleen Rantamäen talon maailmanpankissa asiantuntijatehtävissä olleelle Ritva S. Reinikalle, jonka perheen kesäasuntona talo on ollut toistakymmentä vuotta. Taloa ja sen pihapiirissä olevia rakennuksia on kunnostettu sen jälkeen vaivoja säästämättä. Rantamäen talo ja sen ympäristö muodostavat tänä päivänä harmonisen kauniin kokonaisuuden mäentöyräällä, josta avautuvat komeat näkymät Saimaalle.
Lämmin kiitos talon isäntäväelle ja kyläyhdistykselle tästä mielenkiintoisesta tilaisuudesta.
Tässä ottamiani kuvia lisää:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti