Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

tiistai 3. lokakuuta 2017

Lakkautettavien kyläkoulujen kierros. Ruokolahden Vaittilan koulu, osa 2.

Vaittilan koulu toukokuussa 2017
Tässä jatkoa muutama päivä sitten kirjoittamaani tarinaan lakkautusta odottavasta Vaittilan koulusta.  Koulu viettää nyt viiimeistä toimintavuottaan.  Nykyinen koulurakennus on järjestyksessä toinen. Vuonna 1872 pakkohuutokaupasta ostettu koulurakennus osoitti jo noin kymmenen vuoden kuluttua merkkejä rapistumisesta. Lisäksi Ruokolahden ainoan kansakoulun sijainti saaressa keskustelutti. Johtokunta esittikin uudeksi koulunpaikaksi mantereen puolelta Kivimäen paikkaa kirkkoherran virkatalon alueelta Rautilan kylästä. Asia ei kuitenkaan edennyt mihinkään. Vuonna 1889 palattiin uudestaan uuden koulupaikan hankkimiseen. Nyt paikaksi esitettiin Mustikkaniemeä. Nytkään ei tapahtunut mitään. Vuonna 1891 koulun sijainti saaressa arvosteli myös Viipurin läänin kansakoulujen piiritarkastaja:


Salmen takaiseen saareen sijoitettuna on koululla niin epämukava asema, että sillä ei minun vakaumukseni mukaan ole siellä koskaan menestymisen toivoa, vaan saisi se edelleen kitua pienellä oppilasmäärällä, kuten tähänkin asti, ja kunnalla ei tule siten olemaan siitä niin suurta hyötyä, kuin suotava olisi ja koulun perustamisella tietysti on tarkoitettu.


Vaittilan koulu toukokuussa 2017
Johtokunta oli tarkastajan kanssa koulupaikasta samaa mieltä. Myös kuntakokous 26.3.1892 tuki koulun muuttamista ja päätti siirtää koulun Vaittilasta pappilan puustellin maalle. Koulun olisi tullut olla valmiina uudessa paikassaan viimeistään 15.9.1894. Tätäkään päätöstä ei kuitenkaan toteutettu.  Kuntaan perustettiin pian uusia kansakoulua, Siitolaan 1896 ja Pohja-Lankilaan 1898. Koulun siirron suunnittelusta ilmeisesti luovuttiin kokonaan 1800-luvun lopulla, koska vuonna 1898 päätettiin Vaittilan koulun kaikki rakennukset korjauttaa. Ilmeisesti ainakaan isompaa remonttia ei tehty, sillä vuoden 1901 lokakuussa koulun johtokunta vaati uuden koulun rakentamista entisen tilalle. Johtokunta kutsui marraskuussa 1901 koulupiirin asukkaat koolle. Kokouksessa nousi esille kaksi vaihtoehtoa uuden koulun paikaksi. Toinen sijaitsi entisen koulun läheisyydessä, toinen Saimaan rannalla. Tämä alue sijaitsi kunnan tilalla, lähempänä kirkkoa, Kojon torpan eteläpuolella olevalla tasaisella kankaalla. Kaksi johtokunnan jäsentä oli ensimmäisen vaihtoehdon kannalla, viisi jälkimmäisen. Tälle kannalle kallistuivat myös pääosin paikalle tulleet koulupiiriläiset.  

Ilmoitus Vaittilan uuden kansakoulun
urakkahuutokaupasta. Wiipuri 17.4.1903.
Keväällä 1903 oltiin uuden koulun rakentamisessa niin pitkällä, että 30.4.1903 järjestettiin koulun urakoinnista huutokauppa. Koulun rakentaminen sujui sovituissa aikataulussa ja koulutyö uudessa koulussa voitiin aloittaa vuonna 1905. Kunta luovutti entisen koulurakennuksen nuorisoseuran, raittiusyhdistyksen ja muiden kansalaisjärjestöjen käyttöön. Tämä ei miellyttänyt joitakin pitäjän asukkaita, jotka syyttivät näiden tilaisuuksien järjestäjiä ”nurkkatanssien” pitämisestä ja nuorison sekä lasten houkuttelemisesta pahuuden teille. Arvostelija väitti entisen koulun ympäristöön ja sisälle kokoontuneen nuorisoa satamäärin.

Siitä, millaista maalaipitäjän koulutyö oli runsaat sata vuotta sitten, antaa hyvän kuva oheinen lainaus toimintakertomuksesta kouluvuodelta 1898 - 1899:

Johtokunnan on täytynyt asetuksessa määrättyä kouluaikaa supistaa kahdella viikolla siksi, että tällä paikkakunnalla lapset käyvät paimenssa jo aikaisin keväällä ja myöhempään syksylläkin, joten on nykäänkin vielä, mahdoton saada niitä aikaisemmin kouluun, tahi myöhemmin koulussa pysymään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti