Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

perjantai 9. syyskuuta 2016

Kansanopetus Lappeenrannassa 150 vuotta. Kalle Oittinen - opettaja Jumalan armosta




Opettaja Kalle Oittinen
Kuva: Kyläkirjaston Kuvalehti 10/1899

Syyskuun 21. päivän aamuna vuonna 1899 menehtyi Lappeenrannassa Taikinamäen kansakoulun opettaja Kalle Oittinen. Pitkälle edennyt maksasyöpä aiheutti opettaja Oittisen menehtymisen melko pian taudin havaitsemisen jälkeen. Kevätkesällä 1899 hänelle oli yritetty tehdä leikkaus Helsingissä, mutta kasvain oli levinnyt jo niin laajalle, ettei sen poistaminen enää onnistunut.

Opettaja Kalle Oittinen oli syntynyt Rautalammilla 27.7.1852 köyhään torppariperheeseen.  Myöhemmin perhe osti rappiolle menneen tilan, joka ahkeralla työllä saatiin hyvään kuntoon. Perheen hyvälahjaiseksi havaittu Kalle-poika laitettiin koulutielle. Hän siirtyi opiskelemaan Jyväskylän seminaariin. Sieltä hän valmistui keväällä 1878. Jo edellisenä syksynä hän oli ottanut vastaan väliaikaisen opettajan toimen Tampereella. Pitkäaikaisen opettajauran, yhteensä 21 vuotta, hän teki kuitenkin Lappeen kunnassa. Kalle Oittinen valittiin Lappeen kunnassa syksyllä 1878 avatun uuden Taikinamäen kansakoulun opettajaksi. Lappeella hän tuli tunnetuksi innokkaana ja toimintahaluisena opettajana, jonka vastuulle annettiin lukuisia kunnallisia luottamustehtäviä.  Hän ehti toimia lähes kaikissa Lappeen kunnan keskeisissä luottamustoimissa.

Opettaja Oittinen oli perustamassa Lappeen kunnan paloapuyhtiötä, jäsenenä holhouslautakunnassa ja toimi vuosina 1896 – 1899 kuntakokouksen esimiehenä. Lappeenrannan käsityökoulun perustamisessa oli Kalle Oittisen osuus keskeinen. Hän oli myös sen johtajana vuodesta 1890. Kalle Oittinen toimi opetustyönsä ohella maanviljelijänä ja liikemiehenä. Hän hankki omistukseensa useita maatiloja ja toi seudulle sekä uusia työvälineitä että viljelytapoja. Kun Lappeelle hankittiin vuonna 1889 kunnan varoilla 75 terästettyä kääntöauraa, ne tilattiin opettaja Oittisen välityksellä. Hän oli lisäksi innokas yhdistysmies, joka oli mukana perustamassa paikallista isäntäyhdistystä ja nuorisoseuroja. Ehtipä hän olla vielä kirkkoraadinkin jäsen. Lappeenrannan kaupungin satamamestarina hän toimi vuosina 1880 – 1885. Vuonna 1894 Kalle Oittinen valittiin Lappeen kihlakunnan edustajaksi säätyvaltiopäiville ja hän saavutti pian valtiopäiväedustajien keskuudessa laajaa luottamusta terävällä älyllään, monipuolisilla tiedoillaan sekä selkeällä esiintymistavallaan. Oittinen oli edustajana vuosien 1894, 1897 ja 1899 valtiopäivillä. Talonpoikaissäädyn edustajien keskuudessa Oittinen tuli tunnetuksi kansakoululaitoksen puolestapuhujana. Vuoden 1897 valtiopäivillä Oittinen teki aloitteen kansakoulujen rakentamisen helpottamiseksi valtionlainojen avulla.  Ehdotuksen ajatuksena oli lisäksi kehittää kansakoululaitosta oppikoulujen pohjakouluksi. Opettaja Oittinen oli myös aktiivinen sanomalehtikirjoittajaa. Hänen artikkeleitaan ilmestyi ainakin Lappeenrannan Uutisissa, Itä-Suomen Sanomissa ja Uudessa Suomettaressa.

Valtiopäiväedustaja Oittisen menehtymisen jälkeen pohdittiin hänen seuraajansa valintaa paikallisessa sanomalehdessä. Samalla muisteltiin Lappeen tuomiokunnan edesmennyttä edustajaa seuraavin mainesanoin:

Kalle Oittisen eläessä ei tarvinnut tuomiokunnan valitsijain olla kahdella päällä, kukapa oli tuomiokunnan edustajaksi valittava. Sillä hänellä oli runsaassa määrin ne ominaisuudet, jotka tekivät kelvollisen valtiopäivämiehen… Tässä toimessa hänelle vielä oli avuksi runsaat luonnonlahjat, selvä ymmärrys, tavattoman hyvä valtiollinen äly, monipuolinen kokemus, luja tahto ja ponteva puhujankyky.


Lähtemättömän vaikutuksen opettaja Oittinen teki myös oppilaisiinsa. Hänen entinen oppilaansa Jooseppi Kaarna muisteli opettajaansa 50 vuotta myöhemmin näin:

Hän oli opettaja Jumalan armosta. En ole eläessäni tavannut sellaista persoonallisuutta kuin hän oli. Jokainen sana, joka tuli hänen huuliltaan, jokainen kasvojen ilme ja koko hänen majesteetillinen olemuksensa sai aikaan sen, että oppilaat suorastaan pakosta joutuivat hänen opetuksensa lumoihin. Hänen puhetapansa oli vakuuttavaa ja varmaa ja esityksensä elävää, joten se vei mukaansa kaikkein välinpitämättömimmätkin

Opettaja Kalle Oittista oli saattamassa viimeiselle matkalle laaja joukko lappeenrantalaisia ja lappeelaisia. Surusaatto lähti liikkeelle Taikinamäen koululta. Hautaan siunaaminen tapahtui Lappeen uudella hautausmaalla. Seppeleitä laskivat omaisten lisäksi Lappeen kunnan, Taikinamäen koulun ja lukuisten kansalaisjärjestöjen sekä Talonpoikaissäädyn edustajat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti