Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

Iin kirkkoherran arvio "karwakirja-Tanskasesta"

Kirjoitin aikoinaan blogikirjoituksen pastori Juho Tanskasesta, jonka kirjasta kohistiin 1880-luvun alussa ainakin Pohjois-Suomessa. Tanskasen lestadiolaisuutta kuvannut Hihhulilaisuus oikeassa karwassansa; sen esitys ja tarkastus ilmestyi vuonna 1880. Se koettiin lestadiolaisten parissa törkeänä hyökkäyksenä liikettä vastaan. Kirjasta tuli herätysliikkeen piirissä yhdessä piispa Gustaf Johanssonin kirjan - Laestadiolaisuus - kanssa esimerkki siitä, miten papit ja sivistyneistö eivät halunneetkaan ymmärtää uskovia. Lestadiolaiset kokivat Tanskasen ”karvakirjan”, joksi kirja kansan suussa nimettiin,  uutena esimerkkinä heihin kohdistetusta vainosta. Miten Tanskanen sitten toimi seurakuntansa lestadiolaisten parissa. Tässä aikalaisarvio:


Ii 23/3 1881
Rakas Emil!
Tarkastusmatkani Kuusamoon kävi sangen onnellisesti. Tiet olivat yleisesti hyvät. Kuusamossa tapasin Kyöstin hyvällä mielellä ja tutkinto koulussa onnistui sangen hyvästi. Tapasin myös Tanskasen. Hän on hiljainen mies, joka ei koskaan loukkaa kristityitä saarnoissaan eikä muulloinkaan. Muuan kristitty vaimo sanottiin ottaneen Tanskasta kaulasta kiini ja todistaneen hänelle synnit anteeksi, johon Tanskanen oli arvellut: ”oikein”!
                Kuusamossa oli 2 vuorokautta. Suuri kansan paljous oli saapuvilla. Lauantai iltana pidin Raamatun selityksen ja pyhänä 3 saarnaa. Tanskanen oli itse rippimiehenä ja piti ahtisaarnan. Tanskanen kutsui Kyöstin ja minun luokseen puoliselle. Kyösti viihtyy hyvästi Kuusamossa ja tulee vasta kesäkuun lopussa kotiin, sillä hän aikoo juhannuksen aikana käydä Paanajärvellä ja Nuorusella luonnon ihanuutta ihailemassa.
                Kuusamosta tulin suoraan Iijoelle Karjalan kylään kinkerinpitoon. Tullessani kuulin jo 15 p. aamulla Pudasjärvellä keisarin murhasta. Viime pyhänä tehtiin täällä jo kiitos. Missä on pastori Hildén, jota kiität pappina? Karjalassa sain 16 p:nä kirjekorttisi; pyhänä, äitisi palattua kotiin, sain lukea hupaisen kirjeesi Jennylle, johon kristityt sekä Oulussa että täällä ovat paljon mielistyneet. Viimeinen kirjeesi tuli tänne eilen, josta huomaan sinun olevan rahan tarpeessa. Lähetän sen vuoksi sinulle nyt 100 markkaa. Huoneenne kylmyyteen on luultavasti suuresti syynä, että lämmitys on huono. Ottakaa sen vuoksi halkoja ja lämmittäkää itse lisää omilla puillanne.
                Pyhänä alkavat täällä piispan käräjät. Saa nähdä, mitä niistäkin tulee, kun syytetään väärästä opista. Jumalan haltuun jätän kaikki, en tunne yhtään pelkoa. Sallya odotetaan vasta huomenna kotiin Oulusta. On kuulunut pahoja huhuja ylioppilaisista. Kirjoita pitkän kirjeen heti tämän saatuasi. Ei tarvitse ajatella rahalainaa. Äitisi sanoo paljon terveisiä.
Isäsi J. Fr. Thauvon1 kommentti:

  1. On se kumma, kun Rokkakin on vaihtunut. Ennen hän oli Viljami Pylkäs. Satun omistamaan Tanskasen Hihhuli-kirjan, ja muutakin sikäläistä historiaa...

    VastaaPoista