Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa syyskuinen näkymä Saimaan kanavan varrelta.

perjantai 28. lokakuuta 2016

Jättiläisten valtatie

Näkymää Jättiläisten valtatielle


Infotaulu punapuumetsien suojelusta
 Kiertelin viime ja tällä viikolla Yhdysvaltain länsirannikolla. Yhtenä kohteena oli Fort Bragg Kalifornian osavaltion pohjois-osassa, Mendocinon piirikunnassa, Tyynenmeren rannalla. Sinne asettui lukuisa joukko suomalaisia siirtolaisia 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Ympäristön punapuumetsiköt ja sahat takasivat metsätöihin tottuneille suomalaisille runsaasti työpaikkoja. Alueen metsiköt olivat aivan toisenlaisia kuin Suomessa. Valtavien punapuiden kaataminen ja kuljetus vuoristoisessa maastossa oli varmasti huomattavasti haasteellisempaa työtä kuin tukkijätkän työ "vanhassa maassa". Hyvin nämä lumperijäkit kuitenkin viihtyivät seudulla, sillä suuri osa heistä asettui seudulle loppuelämäkseen. Osa hankki metsätöistä saamillaan varoilla oman maatilan, osa asettui Fort Braggiin, tai muihin seudun asutuskeskuksiin. Fort Braggissa suomalaisilla oli kaksi kirkkoa ja kaksi haalia, sekä lähes yksinomaan suomalaisista koostuva asuinalue, jota kutsuttiin Kakaravaaraksi. Ensimmäisen siirtolaispolven perheissä oli nimittäin paljon lapsia.

Osa valtavista punapuumetsiköistä säilyi - ONNEKSI - hakkuilta. Jättimäisten punapuiden juurella seisoessa ei voi kuin haukkoa henkeään. Ne ovat saaneet alkunsa kauan ennen kuin yksikään valkoinen mies, puhumattakaan suomalaisista, oli astunut Amerikan mantereelle. Ohessa kuvia ja tietoa Fort Braggin pohjkoispuolella, Humboldtin piirikunnassa sijaitsevasta punapuumetsiköstä ja sen läpi kulkevalta Jättiläisten valtatieltä.

Humboldtin punapuumetsikkö

Eel-joen varrella Pohjois-Kaliforniassa olevassa Humboldt Redwoods State Parkissa (Humboldtin punapuumetsien valtionpuistossa) sijaitsevat  eräät maailman mahtavimmista ikiaikaisista punapuumetsistä. Puistoon kuuluu yli 53000 eekkeriä, mukaan lukien 17000 hehtaaria vanhoja rannikon punapuumetsiä. Puisto perustettiin vuonna 1921. Tänään puisto sisältää monipuolisen rannikkopunapuumetsäekosysteemin, johon kuuluu Rockefeller Forest, maailman suurin jäljellä oleva ikivanha metsä. Täältä löytyy englanninkielinen sivusto puiston historiasta.

Alue sisältää yli 250 leirintäaluetta, 100 kilometriä vaellus-, pyöräily-, ja ratsastusreittejä, ja luonnonkauniin 32 mailia pitkän Avenue of Giantsin, jättiläisten valtatien. Tässä runsaan kuuden minuutin video jättiläisten valtatiestä. Puisto on avoinna vuoden ympäri ja virkistysmahdollisuudet ovat käytettävissä kaikkina neljänä vuodenaikana.

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti