Paistoperinne leviää Lappeelle
Rinkelikaupasta tuli Lappeenrannan seudulla niin suosittu elinkeino, että paikallinen rautakauppa mainosti paikallislehdessä säännöllisesti teettämiään rinkelilaatikoita. Lappeenranta-lehti 7.2.1911 |
Lappeelainen rinkeli
Lappeelaiset kehittivät rinkelin leipomiseen oman muunnoksensa. Lappeen Hanhijärvellä ensiksi kaksi taloa ryhtyi leipomaan rinkeleitä leipomaan jo 1880-luvulla. Ja siitä taito 1890-luvulla levisi vähitellen lähes jokaiseen Hanhijärven taloon. Ennen 1900-luvun alkua se oli jo siirtynyt myös Lappeen Mentulan, Saikkolan, Partalan ja Lyytikkälän kyliin, ja hiukan myöhemmin Saarnialan, Ilottulan ja Muukkolan kyliin. Ennen ensimmäistä maailmansotaa kerrotaan Lappeella leivotun rinkeleitä ainakin 63:ssa talossa. Osa taloista leipoi vain syksyisin ja keväisin markkinoiden aikana, mutta osa ympäri vuoden. Rinkeleitä leivottiin vain maalaistaloissa ja niinpä rinkelien maku ja onnistuminen vaihteli taloista toiseen. Sen sijaan ulkomuoto oli kaikilla sama.Lappeen isäntäyhdistys oli huolissaan rinkelienleivontatupien paloturvallisuudesta. Itä-Suomen Sanomat 1.10.1895 |
Rinkelinleipomistupa
Vuonna 1907 annettiin kunnallinen määräys erillisestä ja
siististä rinkelinleipomistuvasta. Siinä ei saanut asua eikä käyttää
muunlaisena työverstaana. Tämä oli
huomattava parannus, vaikka rinkelitupia käytettiinkin myös esimerkiksi
käsitöiden tekoon, kutomiseen ja niissä pidettiin myös talkootanssejakin.
Rinkelinpaisto olikin merkittävä sosiaalinen tapahtuma. Aputyttöjä ja –poikia
tuli pyytämättä avuksi ja laulu raikui työtä tehdessä. Piiri- ja rakkauslauluja
oli käytössä sadoittain, taisipa olla jopa tuhansittain. Hauskoja tarinoita
kertoili itse kukin vuorollaan. Varsinkin iltaisin tupien penkeille kerääntyi
naapurin poikia ja miehiä istuskelemaan. Nämä pyrkivät muka auttamaan tyttöjä, mutta
keskittyivät lähinnä pieneen kiusantekoon ja naurattamiseen.
Markkinoille aina Oulun ja Kajaanin tasolle saakka
Taikinaa vaivattiin toistakin tuntia
Markkinarinkeli syntyi vain 75 senttiä korkeassa ja 80 sentin
läpimittaisessa taikinapaljussa. Kaksi tyttöä survoi taikinaa käsineen tunnin
ja pitempäänkin. He käänsivät ja vaivasivat koko voimallaan taikinan äärimmäisen
sitkeäksi. Samalla sekoitettiin sokeri, mausteet ja voi. Lappeella leikattiin
ruisoljista paistinpannun tai pellin levyiseksi neljä olkea, joista helpeet
kuorittiin tarkkaan. Pellille sopi kaksi normaalikokoista rinkeliä niin, että
kaksi olkea laitettiin kummankin alle. Leipoessa oli pöydällä puinen
omatekoinen vaaka, jonka toisessa kupissa oli rinkelinpainoinen kivi ja toiseen
kuppiin pantiin kivenpainoinen taikinamöykky. Näin mitattiin jokaisen rinkelin
paino leipoessa. Samalla nähtiin leipojan taidot, eli miten nopeasti hän teki
rinkeleitä, ja miten hän sai ne aina samaan suorakaiteen muotoon. Suorakaiteen
muoto oli tinkimätön sääntö Lappeella.
Voitelu kananmunan ruskuaisella
Kun 50 — 60 peltiä oli saanut rinkelinsä, oli taikinapalju tyhjä, mutta uusia
oli jo nousemassa. Pellit nostettiin rinkeleineen tuvan orsille nousemaan
tuntikausiksi, minä aikana edellinen erä paistettiin. Rinkeliuuni oli lämmitetty
hehkuvan kuumaksi. Kun arina oli laastu, heitettiin uuniin kolme - neljä kourallista
suolaa samalla kun suupelti tupattiin kiireesti kiinni. Tuonne kuumaan
suolahöyryyn työnnettiin muutamassa sekunnissa kuusi - kahdeksan rinkelipeltiä
ja sen jälkeen luukku tiiviisti kiinni. Tuossa kuumuudessa ei rinkelien tarvinnut
kauan olla, kun ne olivat läpikypsiä. Vaikka rinkeliin ei syntynytkään mitään
kovaa kuorta, oli kuori silti tummanpunainen. Rinkelit voideltiin kuumina kananmunan
ruskuaisella. Tästä ne saivat rikkomattoman ja hehkuvan punaisen värin. Pellit kannettiin
aittaan jäähtymään hyllyille, joilta pellit irrotettiin uuteen käyttöön heti,
kun rinkelit ovat sen verran jäähtyneet, että niitä voi nostella hyllyille.
Rinkeleiden piti olla hiukan lämpimiä kun niitä lastattiin monien voipaperien
väliin laatikkoon. Silloin ne säilyivät pehmeinä päiviä, tarvittaessa jopa
viikkokaupalla, eivätkä rinkelit kadottaneet sulaessaan pehmeyttään ja vaikka olivat
talvella laatikossa jäätyneetkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti