Sivut

maanantai 26. joulukuuta 2016

Rakennus, jolla oli monta roolia: Pyöreä sauna

Pyöreä sauna 1920-luvulla, niihin aikoihin, kun siellä toimi Lappeen-Lappeenrannan poikien jatkokoulu.
Kuva: Lappeenrannan museot.
Lappeenrannan nykyisen ydinkeskustan tienoilla oli aikoinaan erikoinen, muodoltaan pyöreä, yleisen saunan tehtävään pystytetty rakennus. Se jäi lopulta kehittyvän kehityksen jalkoihin, kun kaupungin halki rakennettiin uutta, uljasta Lappeentietä. Niinpä rakennus purettiin. Se ehti toimia saunavaiheen jälkeen poikien jatkokouluna ja sen jälkeen pitkään kotelotehtaana. Karjalan kannaksella Raivolassa toimintansa aloittanut Raivolan kotelotehdas löysi tästä rakennuksesta uuden kodin.

Vuonna 1923 Lappeen kunta ja Lappeenrannan kaupunki perustivat yhteisen poikien jatkokoulun. Sen tietopuolinen opetus annettiin Lappeenrannan kansakoulun tiloissa. Työopetus ja harjoitukset järjestettiin Lappeen kunnan puolella sijainneessa ns.  Pyöreän saunan yläkerrassa ja pajarakennuksessa. Tilat vuokrattiin pitkäaikaisella sopimuksella ja kunnostettiin tarkoitukseensa. Opetustiloihin hankittiin tarvittavat metalli- ja puutyöopetuksen koneet ja laitteet.

Pojille annetun opetuksen sisällöstä kertokoon esimerkkinä jatkokoulun ensimmäisen luokan tuntijako (viikkotuntimäärä suluissa oppiaineen perässä) lukuvuodelta 1934 – 1935: uskonto (2), kirjallisuus (2), laskento ja mittausoppi (4), kirjanpito (1), oikeinkirjoitus (1), ainekirjoitus (1), asioimiskirjoitus (1), piirustus (3,5), työoppi (2), yhteiskuntaoppi (2), voimistelu ja urheilu (1), käsityö (13), eli yhteensä 33,5 viikkotuntia.

Etelä-Savo-lehdessä kerrottiin 3.6.1924 jatkokoulun ensimmäisestä vuodesta näin:


Lappeen-Lappeenrannan jatkokoulun ensimmäisen työskentelyvuoden päättäjäiset olivat v.k. 28 p:nä. Tilaisuudessa oli näytteillä huomattava joukko puu- ja metallisosastolaisten joukossa melkoista ammattitaitoa osoittavia esine- ja piirustusvalmisteita. Koulun 18 oppilaalle, jotka kaikki siirrettiin 2:selle osastolle, jaettiin todistukset, joita jakaessa koulun johtaja Jalmari Visakanto puhui oppilailleen työn ja kuntoisuuden merkityksestä.

Koulu alottaa toisen työskentelyvuotensa ensi syksynä ja toivotaan, että koulun tarjoamia tietoja ja opetusta varsinkin vähävaraisten poikaset lähetetään hyväkseen käyttämään. Kouluun voidaan syksyllä ottaa yli 50 oppilasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti