Sivut

tiistai 27. joulukuuta 2016

Espanjantautia ja tuhkarokkoa Siparin kansakoulussa

Siparin kansakoulu 1965. Kuva: LKA.
Koulutyön keskeyttivät 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun ensimmäisillä vuosikymmenillä aika ajoin tautiepidemiat.  Kuolema ei ollut lainkaan harvinainen vieras tuolloin kansakoulujen oppilaiden keskuudessa. Lapsia menehtyi epidemioiden lisäksi onnettomuuksien, tulipalojen ja perheväkivallan seurauksena. Maassamme koettiin 1920-luvulla voimakas henkirkosten määrän kasvu. Tuo ilmiö ei jättänyt väliin Etelä-Karjalaakaan. Usein nuo rikokset kohdistuivat omiin perheenjäseniin ja niiden seurauksena menehtyi täysin viattomia lapsia. Tässä muutama esimerkki epidemioista Siparin kansakoulusta. Syksyllä 1918 koulutyön keskeytti espanjantauti, kuten Siparin kansakoulun vuosikertomus lukuvuodelta 1918 - 1919 kertoo: Lokakuun 14 päivästä lokakuun 21 päivään oli koulu suljettu espanjantaudin tähden.

Viisi vuotta myöhemmin eli keväällä 1924 Siparin kansakoulun oppilaiden keskuudessa riehui tuhkarokko, joka tuohon aikaan oli vielä yleinen tauti. Kuolleisuus siihen saattoi nousta jopa 30 - 50 %:iin. Oheisessa, alla olevassa lehtiartikkelissa (Etelä-Savo 20.5.1924), syytetään epidemiasta huonoja tie- ja siltayhteyksiä, joista vastuuta kantoivat kunnalliset päätöksentekijät. Tuhkarokosta löytyy Arno Forsiuksen perusteellinen kirjoitus, josta ilmenee virusperäisen taudin leviämisesta pisara- ja kosketustartuntana eikä suinkaan vaatteiden ja kenkien kastumsesta johtuvana. Oppilaiden keskuudessa jylläävistä tautiepidemioista tekivät lopun rokotukset, joiden historiasta kirjoitin aikaisemmin täällä.


 -----
Lappeen Siparin koulu suljettu tuhkarokon takia

Lappeella on viime päivinä alkanut liikkua tuhkarokkoa, mikä lienee johtunut äkillisistä ilmanvaihdoksista sekä suuremmassa määrin kevättulvien aiheuttamasta kosteudesta. Tämä on tultu huomaamaan varsinkin Siparin kansakoululla, jonka oppilaista osa joutuu tulemaan koulumatkallaan sellaista tietä, jolla ei voi välttää jalkineiden kastumista. Tuhkarokko onkin mainitulla koululla saanut varsin uhkaavan luonteen, sillä toistakymmentä mainitun koulun oppilasta on parhaillaan sairaana ja koulutyö on pitänyt keskeyttää ainakin viikon ajaksi aivan tutkinnon edellä.

Mit
ä kulkutauteihin tulee, niin ei niitä piirilääkäri Sonckin ilmoituksen mukaan ole sanottavammin liikkeellä Lappeenrannan ympäristöllä. Luumäellä on vain sattunut pari tulirokkotapausta, jotka eivät kuitenkaan liene laadultaan erikoisemman vakavia.

T
ämän yhteydessä emme malta olla huomauttamatta eräästä Lappeen kunnan toimihenkilöiden taholta ilmenneestä laiminlyönnistä, jolla on osuutensa edellä mainittuihin sairaustapauksiin. Jo pitkän aikaa ovat Siparin koululla käyneet lapset saaneet kärsiä siitä, ettei Korkea-ahon ja Pahloisten kylien välistä siltaa monista pyynnöistä huolimatta ole laitettu kuntoon. Tulvien aikana on lasten melkeinpä mahdotonta useinkaan tulla koululleen, sillä kuivin jaloin he eivät voi päästä. Jos jotkut rohkeimmat kuitenkin uskaltavat keinotella itsensä ylitse, niin saapuvat he koululle joskus vyötäisiäänkin myöten märkinä. Mutta monet eivät uskallakaan sitä tehdä. Ne, jotka ovat uskaltaneet yrittää käydä koulua esteistä huolimatta, saavat sen nyt maksaa sairaudellaan. Koulutyölle tämmöisestä asiantilasta koituu suurta haittaa. Sillan korjaamisesta on kunnanvaltuusto jo tehnyt päätöksenkin, mutta päätös oli myös toteutettava

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti