Sivut

torstai 22. joulukuuta 2016

Amerikankuumeesen käärmekeittoa 1920-luvulla



Vapaudenpatsas Manhattanilta kuvattuna kesäkuussa 2010

Marraskuussa 2016 USA:n presidentinvaaleissa yllätysvoiton saavuttanut Donald Trump keräsi ääniä siirtolais - ja muukalaisvastaisella retoriikallaan. Suurimman ryöpytyksen kohteena olivat maassa asuvat miljoonat laittomat ja lailliset meksikolaiset siirtolaiset. "Kansakuntien sulatusuuni" ei ole nyt kuitenkaan ensimmäistä kertaa muuttamassa maahanmuuttopoliittista kurssiaan. Siirtolaisuuden raju vähentäminen sai vahvan kannatuksen Yhdysvalloissa myös 1920-luvun alussa. Se johti maahanmuuton maakohtaiseen kiintiöintiin ja maahanmuuttajien määrän putoamiseen alle puoleen edellisten vuosien kokonaismääristä. Lainmuuotos rokotti  voimakkaasti myös suomalaista siitolaisuutta.

Suomalainen siirtolaisuus Yhdysvaltoihin alkoi vuonna 1864, kun ensimm
äinen suomalaisryhmä saapui Norjan kautta maahan. Tätä aikaisemmin vain jonkun verran yksittäisiä suomalaisia oli rantautunut uudelle mantereelle. Ensimmäiset Amerikkaan muuttaneet suomalaiset tulivat jo kuitenkin paljon aikaisemmin. He kuuluivat ruotsalaisiin retkikuntiin, jotka 1600-luvun ensimmäisellä puoliskolla perustivat "Uuden Ruotsin" siirtokunnan Delaware-joen varrelle. Sinne muutti arvioiden mukaan noin 500-600 suomalaista uudisasukasta pääasiassa Ruotsin ja Norjan suomalaismetsistä”.

Siirtolaisuuden huippuaikaa olivat vuodet 1899
1913, jolloin vuosittain Amerikkaan lähti jopa yli 20 000 suomalaista. Ensimmäinen maailmansota, Suomessa käyty sisällisota ja levottomat olot vähensivät siirtolaisuutta huippuvuosien jälkeen. Halukkuutta muuttoon oli 1920-luvun alussa kuitenkin vielä tuhansilla ja tuhansilla suomalaisilla. Muutto kuitenkin hankaloitui huomattavasti vuonna 1921. Silloin säädettiin siirtolaisuutta voimakkaasti rajoittava Emergency Quota Act/ Hätäkiintiö laki. Laki hyväksyttiin lähes yksimielisesti (äänin 78 1) Senaatissa 3.5.1921. Edustajainhuoneessa 13.5.1921 äänestystulos oli 276 33 lain puolesta. Presidentti Warren G. Harding allekirjoitti lain 19.5.1921. Se määritti jokaiselle maalle kiintiön, jonka pohjana oli vuoden 1910 väestönlaskenta. Kunkin maan kiintiö oli 3 % siitä määrästä, joka kyseisessä lähtömaassa syntyneitä asui Yhdysvalloissa vuoden 1910 väestölaskennan mukaan. Kiintiöt suosivat niitä maita, joista siirtolaisuus oli alkanut varhain ja leikkasivat eniten siirtolaisuutta Etelä- ja Itä-Euroopasta. Uuden lain seurauksena siirtolaisuus Yhdysvaltoihin laski reilusti. Kun vuonna 1920 maahan saapui 805 000 siirtolaista, budjettivuonna 1921 1922 heidän lukumääränsä oli enää 310 000.

Oheisessa lehtiartikkelissa (Etel
ä-Savo 10.1.1924) kerrotaan, että suomalaisten siirtolaisten kiintiö täyttyi siirtolaisvuonna 1923 - 1924 jo alle puolessa vuodessa. Halukkaiden oli siis odoteltava pääsyä vielä yli puoli vuotta. Osa valitsi odotteluun turhautuneena määränpääkseen Kanadan, jonne oli helpompi päästä. Vuonna 1924 siirtolaiskiintiöitä supistettiin rajusti, joten monelle Yhdysvaltoihin aikoneelle tie nousi sen jälkeen lopullisesti pystyyn. Palaan siihen myöhemmin.
-----
Etelä-Savo 10.1.1924

Siirtolaisuus Yhdysvaltoihin


Suomen osuus täytetty ensi heinäk. 1 p:ään saakka.

Siirtolaisten määrä, jonka Suomi on oikeutettu lähettämään Yhdysvaltoihin ensi kesäkuun 30 p. päättyvänä siirtolaiskautena, on tullut joulukuussa kokonaan täytetyksi. Näin ollen ei täältä voi nyt päästä siirtolaisia Yhdysvaltoihin ennen kesäkuun loppua.. Ainoastaan lääkäreitä, sairaanhoitajia, professoreja, opintomatkailijoita, taiteilijoita, liikemiehiä ja muita sellaisia päästetään tänä aikana Yhdysvalloissa maihin. Myöskin sellaiset aikaisemmin siellä oleskelleet, jotka viipyivät täällä korkeintaan kuusi kuukautta, ovat oikeutettuja pääsemään takaisin.

Nykyisin Suomesta tulevien siirtolaisten määrä vuodessa on 3921, josta määrästä saatiin kuukausittain päästää maihin korkeintaan 20 %. Kuten jo sanottu, on määrä jo joulukuussa tullut täyteen. Vielä ei ole tullut asianomaisilta Yhdysvaltain viranomaisilta tietoa. Kuinka suuri siirtolaisjoukko ensi heinäk. 1 p. alkavana siirtolaiskautena saadaan Suomesta lähettää. Tietoa odotetaan aivan näinä päivinä, ja on myöskin ollut kyseessä suomalaisten siirtolaisten sallitun määrän vähäinen lisääminen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti