Sivut

keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Kolme ristiä kivessä Lemin hautausmaalla

Lemin hautausmaan portti johtaa suoraan kivelle, johon on hakattu kolme ristiä
Lemin kunta on tullut tunnetuksi viime aikoina onnellisuudestaan, mutta jo aikaisemmin sen "valtteja " ovat olleet neliääninen kirkkolaulu, oma "kieli", särä ja runsas kivisyys. Niinpä Lemiltä löytyvät "kiikkuva kivi", "isokivi", kuppi- eli uhrikiviä ja "nollakivi", jonka ristin aikaisemmassa blogikirjoituksessani Lemin "obeliskiksi".  Lemiläistä kiveä on riittänyt myös Salpalinjan rakenteisiin panssariesteiksi ja tykkipattereihin. Lemin hautausmaalla on perinteisten hautakivien ja muistomerkkien lisäksi kivi, jollaista en ole vielä tavannut yhdelläkään hautausmaalla, vaikka olen kolunnut niitä todella ahkerasti kahdella mantereella.

Kiveen hakatut kolme ristiä näkyvät vielä  selvästi
Kyseinen kivi liittyy kevään 1918 tapahtumiin. Lemi oli kevättalvella 1918 punaisten hallussa. Valkoiset, jotka olivat asemissa Savitaipaleen pohjoisosassa, tekivät ajoittain harjoitus- ja härnäysmatkoja punaisten asemiin ja selustaan. Yksi tällainen matka tehtiin huhtikuun neljännen päivän vastaisena yönä Lemin kirkolle. Sen teki Väinö Kiihdon komppaniasta koottu vapaaehtoinen osasto. Kiihto valitsi 60 miestä, jotka kulkivat 20:ssä reessä Solkein ja Eerikanniemen kautta Saimaalle ja sieltä Syntymäisen järvelle. Osasto jalkautui Palolan rannassa. Tarkoituksena oli yllättää punaiset, mutta se ei onnistunut, koska tieto heidän tulostaan oli ehtinyt jo punaisten korviin Lemin kirkolle.

Kiihto jakoi järven rannalla joukkonsa kahtia. Joukkueenjohtajansa Toivo Naparin hän lähetti 30 miehen kanssa kiertämään Mataramäen kautta hautausmaan ja punaisten majapaikkana ollutta pappilaa kohti. Kiihdon johtaman osaston tarkoituksena oli koukata pappilan vastakkaiselle eli pohjoispuolelle. Pappilan peltojen laitaan päästyään Kiihdon piti ampua valopistoolilla, jonka jälkeen hyökkäyksen pappilaan piti alkaa. Kiihdon osasto ei kuitenkaan edennytkään pappilan pohjoispuolelle, vaan jäi järven rantaan.

Naparin osasto sen sijaan joutui hautausmaalla taisteluun punaisten kanssa. Kansan Ääni-lehden uutisen mukaan taistelu kesti noin neljä tuntia. Toivo Naparin kertoman mukaan taistelu hautausmaalla käytiin mies miestä vastaan, ja pimeässä vihollisen erottaminen ystävästä oli erittäin vaikeaa. Taistelussa kaatui kolme punaista, työmies Iivari Kurki Vainikkalasta, maanviljelijä Mikko Miettinen Parkkolasta sekä työmies Edvard Kekäläinen, joka oli Lemin ulkopuolelta Ruokolahdelta. Valkoiset menettivät kaksi sotilasta. He olivat maanviljelijä Evert Narttu Ruomilta ja maanviljelijä Armas Lensu Keskisenpäästä. Lisäksi kaksi valkoista haavoittui.

Kun Lemin hautausmaalle kävelee kellotapulin vieressa olevasta portista joitakin metrejä, huomaa maassa soratun polun tasalla olevan kiven, johon on hakattu kolme ristiä. Perimätiedon mukaan nuo ristit on hakattu kiveen kolmen hautausmaalla yhteenotossa kaatuneen punaisen sotilaan muistoksi. Melko lähellä tuota kiveä seisoo jykevänä myös valkoisten puolella taistelleiden sotureiden muistomerkki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti