Sivut

lauantai 11. huhtikuuta 2015

Salpalinja, Juvolan tykkipatteri Lemillä




Juvolan patterin opastaulu itäisimmassä eli 4. asemassa

Salpalinjaan perehtymiseni on tänä talvena jatkunut tutustumisella parikin kertaa Juvolan tykkipattereihin Lemillä. Aikaisemmin syksyllä 2014 kolusin Lemin Kärmeniemen tykkipatterilla, joka kuului myös salpalinjan rakenteisiin.  Kävin ensimmäisen kerran Juvolan pattereilla pakkaspäivänä joulupyhien välissä ja toisen kerran nyt, huhtikuun alussa (11.4.2015). Varsinaisen Salpalinjan takapuolelle sijoitettiin linnoitustykistöä, jolle rakennettiin valmiit suojat ja asemat. Niistä olisi voitu tulittaa lähestyvää vihollista ja tarvittaessa puolustaa Salpalinjaa. Nämä järeät tykkipatterit sijaitsivat noin 5 - 10 kilometriä päässä Salpalinjasta.

Opasviitta patterille Juvolantien varressa

Juvolan tykkipatterit ovat osa tätä Salpalinjaan puolustusketjua. Sen rakentaminen aloitettiin talvisodan jälkeen kesällä 1940. Kun jatkosotaa edeltävä liikekannallepano käynnistyi 10.6.1941, muodostettiin Lemin Juvolaan rakennettuihin asemiin 2. Linnoituspatteristo Se oli neljän tykin kestolinnoitettu tykkipatteri, jonka aseistuksena oli 280 mm:n raskaat venäläiset rannikkomörssärit, jotka olivat vuoden 1877 mallia. Kun suomalaiset joukot siirtyivät jatkosodan alussa nopeasti kauas luovutetulle alueelle, seurasivat muitten linnoituspatteristojen tykit eteneviä joukkoja paitsi Juvolan patterit. Sen tykit olivat liian raskaita siirreltäviksi.
Joulukuinen näkymä 4. asemaan
Betoniset tykkiasemat suojatiloineen sijaitsevat mäen rinteessä, sekametsässä, 100 – 150 metrin etäisyydellä toisistaan, kokonaisvälin olleessa noin 400 metriä. Ne on numeroitu vanhan sotilaskartan perusteella lännestä alkaen numeroilla 1 – 4. Itäisin tykkiasema on kunnostettu nähtävyydeksi ja se on varustettu opaskyltillä ja viitoituksella (harhaanjohtavasti numerolla 1). Juvolan tykkipatteri sijaitsee Remusesta Kuukanniemeen johtavan tien vieressä. Tien varresta löytyy opasteviitta pattereille. Osa pattereista (varsinkin no 3) on melkomoisessa ryteikössä. Patteri numero neljässä on opastaulu.
4. patterin päälle on kaatunut myrskyssä pari isoa kuusta

Tykkipatterit on kaikki rakennettu samalla tavalla. Ne on rakennettu betonista epäsäännöllisen nelikulmion muotoon. Aseman keskellä on tykin perusta ja sen yhteydessä on nelihuoneiset suojatilat miehistölle ja ampumatarvikkeille. 20 hengelle tarkoitettujen miehistösuojien katoissa on ollut puuverhoilut, jotka on purettu.
Juvolan tykkipatterit kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.
4. patterin ammusvarastotila

Patteri 3
Patteri 2
Tie patteri 2:lle
Patteri 1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti