Sivut

perjantai 5. joulukuuta 2014

Rosatomin voimala (Päivitetty 7.12.2014)


Suomen eduskunta on nyt sitten tänään hyväksynyt Pyhäjoen ydinvoimalan. Voimalalle myönnettiin periaatelupa äänin 115 - 74. Tässä linkki, miten äänet jakautuivat. Voimalan laitostoimittajana on venäläinen Rosatom, joka tulee myös osaomistajaksi. Toinen merkittävä osakas on suomalainen valtionyhtiö Fortum, joka ilmoitti tällä viikolla olevansa valmis lähtemään mukaan. Näin valtiovalta, omalla panostuksellaan piti huolta siitä, että hankkeen kotimaisuusaste nousi 66 prosenttiin. Yksityiselta puolelta ei riittävää kotimaista osuutta olisi saatu kokoon.

Tällä ratkaisulla maamme poliittiset päätöksentekijät ovat niitanneet maamme kohtalon sekä poliittisesti että taloudellisesti Venäjän karhun kainaloon. Ainakin minua huolestuttaa ja pöyristyttää tämä suunnattomasti. Enkä ole suinkaan mielipiteissäni harvinaisuus maanmiesteni joukossa. Tässä muutamia esimerkkejä asiantuntijoiden kannanotoista.

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja Torsti Sirèn avautui rajusti aiheesta fb-päivityksessään:
"Suomella ei ole mitään selkärankaista sanomaa maailmalle itsestään eikä siitä maailmasta, jota haluaisimme edistää. Pelkoon perustuva ja lyhytnäköinen taloudellinen eduntavoittelu Venäjä-yhteistyön osalta ei kestä päivänvaloa. Jos jotain sanomaa tekojen perusteella halutaan etsiä, niin se lienee seuraava: Krimin miehitys on ok, Venäjän johtama sota Donbassin alueella on ok ja Suomi pyrkii läheiseen yhteistyöhön Venäjän kanssa".

Tietokirjailija Risto Isomäki on postauksessaan  nostanut esille ne suuret ongelmat, joita Rosatomin Intiaan rakenteilla olevissa / rakentamissa ydinvoimaloissa on ollut. Isomäen kirjoitusta lukiessa ei voi kuin päivitellä suomalaisten poliitikkojejn sinisilmäisyyttä / typeryyttä.

Ruotsin johtaviin lehtiin kuuluva Expressen otsikoii Suomen eduskunnan päätöstä uutisessaan näin:
Suomen vaarallinen kauppa Vladimir Putinin kanssa. Artikkelissa todetaan 
Men det är av flera skäl fullständigt vansinnigt att göra det tillsammans med Putins kärnkraftsbolag. En kraftfull princip i finsk energipolitik är att minska sitt energiberoende av Ryssland och nu har Finlands riksdag gjort precis tvärtom.
Dessutom finns det en säkerhetsaspekt som måste beaktas. Kärnkraftsexperter utanför Ryssland är inte direkt överförtjusta i den reaktortyp som Rosatom ska leverera - med hänvisning till dess tveksamma säkerhetsnormer.

Eli Expressenin toimittajien mielestä on täyttä hulluutta tehdä yhteistyötä Putinin ydinvoimayhtiön kanssa.


Talouselämä-lehti päivitteli tänään artikkelissaan " Fortum lisää paukkuja Venäjällä - kenelle jää Mustapekka?" (7.12.2014) Fortumin ja sen pääomistajan eli Suomen valtion riskialtista satsausta Venäläiseen enegiatuotantoon. Yritys, jonka pääomistaja on valtio, uskaltaa tehdä siis yksityistä yritystä innokkaammin tämätyyppisen ratkaisun. Eihän panoksena tässä ole omat rahat vaan yhteiset ja siinä vaiheessa, kun poliittinen vastuu lankeaa, ollaan jo jossakin muualla hyväpalkkaisessa tehtävässä.

Tällä ydinvoimapäätöksellä Suomi siis asemoi itsensä Euroopassa sen itäiseen osaan. Voisiko kukaan vakavasti otettava poliittinen johtaja yhdessäkään läntisen Euroopan maassa esittää
a) Lisäydinvoiman rakentamista (Ranska tekee tässä poikkeuksen)?
b) Venäläisen ydinvoimalan tilaamista?
c) Venäläisen ydinvoiman tilaamista aikana, jolloin koko demokraattinen maailma ja Venäjä ovat pahassa taloudellisessa ja poliittisessa konfliktissa keskenään.
d) Tilaamista yhtiöltä, joka on merkittävä osa  Venäjän sotateollisuutta. Hankkimalla kyseiseltä toimittajalta, olemme tukemassa sadoilla miljoonilla uusien, entistä tehokkaampien tuhoaseitten valmistusta.

Mielestäni vastaus on EI!

------
Venäjällä Suomen päätös on saanut hehkutusta ja  Rosatomin johtaja Sergei Kirijenko kiittelee vuolaasti Suomen eduskunnan päätöstä myöntää periaatelupa Fennovoiman uudelle ydinvoimalalle

MTV:n mukaan

Suomen myönteinen päätös Fennovoiman ydinvoimalalle on otettu Venäjällä iloiten vastaan. Monissa viestimissä ratkaisu on tulkittu Suomen haluksi tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa sanktioista huolimatta.

-Tämä on ensimmäinen kerta länsipakotteiden asettamisen jälkeen, kun EU-maan parlamentti tuki laajaa investointiprojektia Venäjän kanssa, uutistoimisto RIA Novosti kirjoittaa.

-----
Tässä muutama linkki, joissa lisää tietoa siitä, miten Rosatom on yhtä kuin venäläisten ydinaseteollisuus:

Ylen uutiset

Viisi karua faktaa Rosatomista 

Fennovoiman vähemmistöomistaja Rosatom on Putinin tiukassa ohjauksessa


Ps. Tässä vielä kirjailija Arno Kotron oivallinen puheenvuoro suomalaisen ulko- ja puolustuspolitiikan epäonnistumisesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti