Sivut

lauantai 13. joulukuuta 2014

Kolme pääkalloa, toistakymmentä vainajaa. Hautalöytö Lappeenrannan Siparin kylässä heinäkuussa 1971. (Päivitetty 14.1.2016)


Siparin kylässä löytyi kesällä 1971 yhteensä toistakymmentä vainajaa haudattuna hiekkakumpareeseen
Kävin joulukuun 12. päivä armon vuonna 2014 Siparin kylässä haastattelemassa Martti Siparia, joka kertoili kotikylänsä historiasta monta tarinaa. Tässä yksi:

"Oli vuosi 1741, 23.-25. elokuuta karkeasti, venäläiset olivat vallanneet Lappeenrannan, oli Lappeenrannan taistelu 23.8. Linnoituksessa, sen taistelun seurauksena venäläiset olivat vallanneet tään alueen ja ne olivat ryöstämässä tätä maakuntaa ja tappoivat ihmisiä kotiensa eteen ja talojen sisällä, polttivat taloja, veivät sotavankeja, veivät orjiksi, ottivat vankeja. Meijän kylässä oli tapahtunut sellaista, että ainakin toistakymmentä ihmistä oli haudattu tuohon naapuritalon paikalle, semmoseen hiekkakumpareeseen, noin metrin syvyyteen tai hiukan syvemmällekin. Siihen oli tehty peltomaata ja se kumpare oli vähän tasaantunut, siellä metrin syvyydessä oli nämä vainajat. Mie oon löytänyt niitä jotain toistakymmentä vainajaa, oli lyöty sinne monttuun, jotain talonväkeä, tosin ei venäläisten toimesta, vaan Lappeen historiassa kerrotaan, että ruotsalaiset uskotut miehet olivat kierrelleet taloissa ja selvittäneet vahinkoja, lukumäärää selvitettiin, keitä oli tapettu ja keitä oli viety vankeuteen Venäjälle. Maakunta oli sillon hätää kärsimässä.
 

Vainajien pääkallot ja muut luut tutkinnan kohteina
Nämä haudat löytyivät heinäkuun viimeisenä päivänä 1971, avasin nämä kuvatut haudat ja olin yhteydessä Museovirastoon ja sitten tein ilmoituksen poliisille. Poliisit kävivät ensin siinä paikalla ja totesivat, että liian vanhoja luita ja tallasivat yhen pääkallon rikki ja lähtivät pois ja sanovat, että nää ei heitä kiinnosta. Museovirastolle tein ilmoituksen ja ne oli senverran kiinnostuneita, ett ne sano, ett hyö ei nyt kerkee kattomaa, mutta jos mie rajaisin se alueen, ettei olosuhteet pääse sitä koettelemmaa. Mie tosin harjasin ne luut keittiöharjalla puhtaaksi ja peitin sen hautapaikan traktorin pressulla.  Se oli kolme kuukautta siinä, ei kukaan käynä. Mie olin ite lähössä Ameriikkaan. Lähtö oli parin päivän päästä. [Hautapaikan ja vainajien tutkiminen jäivät, eikä museovirastoa kuulunut paikalle].

 Siihen aikaan ei ollu niin kiinnostusta näihin vainajiin. Se on melko varma, että ne on siihen Lappeenranna taistelun jälkitilanteisiin liittyviä. Mie oon ite löytänä miinaharavalla siitä lähistöltä esineitä, esimerkiksi nuolenkären. Meijä naapurissa asu Jaakko Malmi, saarnamies, hää ol oma persoona, löysi tuosta hikkakumpareelt 30 metriä koululle päin, peltoa muokatessaan piilukko pistoolin.
-------
Post scriptum 14.1.2016:
Selatessani vanhoja Lappeenranta-lehtiä sattui tämä oheinen pieni uutinen silmääni. Uutinen kertoo Pahloisista eli Siparin kylältä  lokakuussa 1914 löytyneistä luurangoista. Herää kysymys, onko Pahloisissa siis ollut esimerkiksi vuoden 1741 sodan aikaisia joukkohautoja tai joskus hautausmaa?
Koska monelle on hankala lukea vanhoja kirjasimia, tässä kyseinen uutinen puhtaaksi kirjoitettuna

------------------------
Taaskin muinaislöytö Lappeella
Kun talollinen Taavetti Löyttö Lappeen pitäjän Pahloisten kylässä kaivoi viime torstaina maata uuden tuparakennuksen vierestä, niin tuli esille 5 ihmisen luurankoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti