Sivut

lauantai 1. marraskuuta 2014

Lakkautettujen kyläkoulujen kierros, osa 2: Lempiälän koulu

Lempiälän entinen koulu kuvattuna Mäenpääntieltä

Aurinkoisen pyhäinpäivän aamuna 1.11.2014 suuntasin pyöräretkeni Kuutostien eteläpuolelle Lasolan, Rasalan, Lempiälän, Soskuan ja Mustolan maastoihin. Viipurinportin ABC:n jälkeen jatkoin Lemminkäisen kivimurskaamolle vievää tietä toivoen siltä pääseväni oikaisemaan Pajarilantielle. Lopulta tuo tie päättyi kuitenkin raivioalueeseen. Niinpä kantelin pyörääni puolisen kilometriä mahdollisimman hankalassa maastossa, koska raivio oli tehty ehkä 10-15 vuotta vanhaan koivikkoon ja raivatut ohuet puunrangat oli jätetty maahan lahoamaan. Saavuin lopulta kynnetyn pellon reunaan. Pelto mahdollisti paikoin pyörällä ajon, koska mullikon pinta oli hieman jäässä. Näin saavutin Pajarilantien, jota pitkin jatkoin komean Rasalan kyläaukean läpi Kuutostielle. Sitä olikin sitten helppo polkea kohti päivän ensimmäistä määränpäätä eli Lempiälän lakkautettua kyläkoulua.
Lempiälän entinen koulu peltoaukean takaa kuvattuna

Lempiälän kyläaukean reunassa kohoaa sen komein rakennus, vuonna 1922 rakennettu koulu. Koulun puuhaaminen seudulle aloitettiin vuonna 1920 ja se toimi ensimmäisen vuotensa Juho Oikkosen talossa Lempiälässä. Koulutyö alkoi 30.8.1920. Täältä löytyy kirjoitus Lempiälän kansakoulun alkuvaiheista vuosilta 1920 - 1925

Rakennus valmistui niin, että siellä voitiin aloittaa opetus syyskuussa 1922. Vihkiäisiä vietettiin lokakuun 22. päivä 1922. Koulurakennus sijaitsee Lempiäläntien ja Mäenpääntien risteyksessä. Koulussa toimi sotavuosina kenttäsairaala / kaatuneitten evakuointikeskus. Tähän kyläkouluun minulla onkin muutaman vuoden tiivis suhde. Kun Lauritsalan koulukeskusta saneerattiin vuosina 2006 - 2009, toimi Lempiälän koulu väistötilana. Minullakin oli ilo pitää historian ja yhteiskuntaopin tunteja tuolloin Lempiälän maalaismaisemassa. Muistona tuolta ajalta lähti mukaani (siirtyessämme takaisin Lauritsalaan) Lempiälän koulun jäämistöstä arkistohylly/-kaappi, joka seisoo ylväänä nykyisen luokkani takaosassa.

Koulun historia omana kouluna päättyi keväällä 2006. Tämän jälkeen osa koulun entisistä oppilaista jatkoi opiskeluaan Räihän koululla Nuijamaalla, osa siirtyi Mustolan koulun oppilaiksi. Koulukiinteistö myytiin vuonna 2010 ja se toimii nykyisin yksityisasuntona.

Kirjailija Annikki Bärman on kuvannut kirjassaan Korvikenuoruus koulua sotavuosina. Kansakouluopettajana ja myöhemmin  kieltenopettajana toimineen Lempiälän koulun entisen oppilaan tuotanto on ollut laajaa.
Täältä löytyy blogi, jossa hieman sivutaan Lempiälän kouluakin, vaikka kirjoitus keskittyy kyseisen blogistin vuosiin Lauritsalan yhteiskoulussa. Ja täältä löytyy tammikuussa 2015 kirjoitettu blogikirjoitus, jossa koulun entinen oppilas muistelee Lempiälän kouluvuosiaan.

Lempiälän entinen koulurakennus kuvattuna Lempiäläntieltä

Kuva samasta kohdasta muutamia vuosikymmeniä aikaisemmin

4 kommenttia:

  1. Koulusta on paljon juttua Annikki Bärmannin (os. Kuukka) kirjassa "Korvikenuoruus", joka kertoo Annikin sisaren tarinan sotavuosilta. Tarina ei ole vain "kuin tosi", se on totta, mutta osa nimistä on muutettu.
    Kirjasta enemmän esim. täällä: http://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Aateos_55550#.VPw2-Y709_g
    Kirjan tyttö joka "aina laulaa" on äitini...

    VastaaPoista
  2. Ensimmäisistä kouluvuosistani Lempiälän koulussa olen kertonut täällä:
    http://pipa01.blogspot.fi/2015/01/pirjo-lahtee-kouluun.html

    VastaaPoista
  3. Hienoa Pirjo, että löysit kirjoitukseni ja toit lisätietoja. Lisäsin blogmerkintäsi Lempiälän koulusta omaan kirjoitukseeni.

    VastaaPoista
  4. Hauska juttu. Miun isä asu tän rakennuksen ylemmässä asunnossa noin 2004-2008 välisenä aikana ja vietin kesät täällä tuolloin. Parhaat lapsuudenmuistot kyllä. Aivan ihana paikka!

    VastaaPoista