Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa toukokuinen näkymä Kuolimolle Savitaipaleella.

keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Uukuniemi - limsapitäjä

Niukkalan Virvokkeen pullo etiketteineen


Jälleen kerran vanhojen sanomalehtien penkominen nosti esille mielenkiintoisia yksityiskohtia Etelä-Karjalan historiasta. Maakunnassa on toiminut aikoinaan useita pieniä virvoitusjuomatehtaita. Lappeenrantahan oli aikoinaan tunnettu panimoistaan ja virvoitusjuomatehtaistaan.  Niitä on ollut myös Imatralla ja ehkä monessa muussakin pitäjässä. Minulle yllätyksenä Etelä-Saimaan artikkelissa 13.9.1956 kerrottiin myös Uukuniemellä toimineen useita limsatehtaita. Toiminnan aloitti kunnassa Pekka Tolvanen, jolta toiminta siirtyi myöhemmin Kaarlo Härkäselle. Tämä yritys oli jo lopettanut toimintansa 1950-luvulle tultaessa. Myöhemmin perustettiin Uukuniemen Virvoitusjuoma Oy ja Niukkalan Virvoke, jotka toimivat vielä artikkelin ilmestyessä (1956).

Niukkalan virvokkeen limsatehdas toimi tässä kauppias
Erkki Tynkkysen omiastamassa talossa

Uukuniemeläisten innostus perustaa virvoitusjuomatehtaita levisi muuttoliikkeen mukana myös muualle Suomeen. Lehtiuutisessa kerrotaan uukuniemeläistaustaisen Kusti Kokon perustaneen sellaisen Juvalle. Uukuniemeltä kotoisin olleet kanttorit Eino Tiainen Pihtiputaalla ja Tauno Sihvonen Pohjanmaalla olivat myös perustaneet omat tehtaansa. Lisäksi kirjoituksessa todetaan Uukuniemeltä kotoisin olleen Kauko Partasen omistavan virvokejuomatehtaan jossakin päin Suomea. Suomessa oli tuolloin toiminnassa noin 190 virvokejuomatehdasta, joista siis kuusi toimi joko Uukuniemellä tai oli uukuniemeläistaustaisen omistama. Melkoinen limsapitäjä siis tämä syrjäinen Uukuniemi.

Uukuniemen Seudun Sanomien sivuilta l
öytyi hieman lisätietoa limonaditehtaan toiminnasta. Virvoitusjuomia valmistettiin Erkki Tynkkysen omistamassa kauppaliikkeessä Niukkalassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti