Eteläkarjalainen maisema

Eteläkarjalainen maisema
Tässä blogissa on sekä kuvia että tarinoita upean Etelä-Karjalan luonnosta, ihmisistä ja kulttuurista. Kuvassa toukokuinen näkymä Kuolimolle Savitaipaleella.

keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Vapaussodan muistomerkki Savitaipaleen hautausmaalla (Päivitetty 17.9.2015)

 
Vapaussodan muistomerkki Savitaipaleen vanhalla hautausmaalla

Tein 23.8. 2015 pitkän pyöräretken Savitaipaleelle. Yhtenä pysähdyspaikkana oli vanha hautausmaa, josta etsiskelin paria hautakiveä. Savitaipaleen vanha hautausmaa sijaitsee kellotapulin vieressä, kirkonmäen alapuolella. Kun hautausmaalle astuu portista sisään, huomaa välittömästi oikealla puolella ison muistomerkin. Vankan jalustan päällä on kypärä, joka viestii tietysti sotaisista ajoista.  Kyseessä Suojeluskunnan lokakuussa vuonna 1920 pystyttämä Vapaussodan muistomerkki. Muistomerkkiin on hakattu kullatuin tekstein vuoden 1918 sisällissodassa (eli valkoisten käyttämällä termillä vapaussodassa) kuolleiden valkoisten nimet. Osa heistä oli siviilejä, osa sotilaita. Muistomerkin toisella sivulla on taisteluissa kaatuneiden savitaipalelaisten nimet, toisella sivulla punaisten paikkakunnalla murhaamien valkoisten nimet. Lisäksi patsaassa on sekä Savon että Karjalan vaakunat ja tekstit:

Muistomerkissä on sisällissodassa kuolleiden valkoisten nimet

Sankareille kaatuneille isänmaan lain ja vapauden eestä.

Vapaudelle Suomen kansa uhriks´ kantoi kalleintansa uhras nuorta elämää.
Ett´ ois niille joitten vuoksi Veri nuori hankiin juoksi Kallis vapautensa tää."Muistomerkin valmisti, kuten niin monen muunkin vapaussodan muistomerkin, Granit Oy. Patsaan paljastustilaisuudessa 16.10.1920 oli lehtiuutisen mukaan paikalla 2000 - 3000 henkeä. Paljastustilaisuuden lopuksi Savitaipaleen, Luumäen, Lemin, Taipalsaaren ja Lappeenrannan suojeluskuntien joukko-osastot suorittivat kirkonmäellä ohimarssin. Paraatin jälkeen tarjottiin
Etelä-Savo 14.10.1920
kunnantalolla suojeluskuntalaisille juhlapäivälliset, jonka tarjoilusta huolehtivat lotat.  Myöhemmin iltapäivällä järjestettiin vielä Honkalassa juhlailtamat.


Savitaipalelainen Pentti Pylkkö on kirjassaan Vaiettu vuosi. Savitaipaleen rintama 1918 laskenut kymmenen  savitaipalelaisen valkoisen kaatuneen taisteluissa ja yksi valkoisten puolella taistellut menehtyi myöhemmin haavoihinsa.Lisäksi punaiset tappoivat seitsemän savitaipalelaista siviiliä ja murhasivat yhden vehkalahtelaisen ylioppilaan ja haminalaisen yhteiskoulun oppilaan.

Sodat ovat aina raakoja, mutta raaimpia ovat usein sisällissodat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti